Ani bebek ölümü sendromu nedir?

Güncelleme Tarihi:

Ani bebek ölümü sendromu nedir
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2017 17:19

Bebeklerin 2-4. aylarında yaşanma riski olan ani bebek ölümü sendromu ailelerin gözünü korkutsa da alınacak bazı önlemlerle riskleri en aza indirmek mümkün. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zehra Murat Öz, bu konuda alınması gereken önlemleri sıralıyor.

Haberin Devamı

ANİ BEBEK ÖLÜMÜ SENDROMU NEDİR?

ANİ BEBEK ÖLÜMÜ Sendromu, daha önce herhangi bir sağlık problemi saptanmayan 1 yaşın altındaki bebeklerin beklenmeyen, sebebi açıklanamayan ölümünü tanımlar.

Ani bebek ölümü sendromu nedir

HANGİ DÖNEM RİSK YÜKSEKTİR?

Sıklıkla 2-4. aylarda meydana gelir. Altıncı aydan sonra görülme sıklığı azalır. Daha çok erkek bebeklerde görülür. Düşük doğum ağırlıklı veya prematüre bebekler daha yüksek risk altındadır.

Ani bebek ölümü sendromu nedir

ANİ BEBEK ÖLÜMÜ SENDROMU NEDEN YAŞANIR?

Kesin nedeni belirlenememiştir ancak bu bebeklerde beyin kökündeki uyku uyanıklık durumunu, kalp damar sistemi ve solunum sistemini denetleyen merkezlerde problem olduğunu düşündüren bulgular saptanmıştır. Bir nedenle vücutta oksijen düzeyi azalıp, karbondioksit düzeyinde artış olduğunda uyanamazlar ve ani ölüm meydana gelir.

[fotogaleri=2926,322,2129]

BEBEĞİNİZİ YÜZÜSTÜ YATIRMAYIN!

Ani bebek ölümü sendromu nedir

Çevresel faktörler incelendiğinde en önemli sebebi yüzüstü yatış pozisyonudur. Altı aydan küçük bebeklerde solunum kasları olgunlaşmamıştır, çabuk yorulur. Yüzüstü yatış pozisyonunda diafram kasının iş yükü artar. Yumuşak bir zemine yüzüstü yatırılan bebeğin pozisyona bağlı olarak solunum yollarında daralma veya tıkanma meydana gelir ve bebek oksijeni az karbondioksit düzeyi yüksek bir ortama maruz kalır. Yumuşak yatak kullanılması, bebeğin başının örtülmesi, battaniye, peluş oyuncak bulundurulması, yan yatak koruyucularının kullanılması, ebeveynle aynı yatak içinde yatırılması risklidir.

RİSKLERİ AZALTMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

  • Bebekler sertçe ve standartlara uygun bir yatak üzerine sırtüstü pozisyonda yatırılmalıdır.
  • Yan yatış pozisyonu da önerilmez.
  • Yatak çarşafları sıkıca gerilmiş olmalı, bebeğin yüzünü kapatabilecek şekilde serbest bırakılmamalıdır.
  • Bebeğin battaniyesi göğüs seviyesinden yukarıda olmamalıdır.
  • Yastık, battaniye, peluş oyuncaklar bebeğin yakınında bulundurulmamalıdır.
  • Avustralya, Yeni Zelanda, İngiltere, Hollanda gibi gelişmiş ülkelerde bebeklerin yüzüstü yatırılmaması için yapılan kampanyalar sonucunda ani bebek ölümü sıklığında % 20 ile % 67 oranında azalma görülmüştür.
  • Mümkünse her bebeğe anne sütü verilmelidir. Yatırılmadan önce gazının çıkarılması faydalıdır.
  • Doğum öncesi gebelik takibi ve doğum sonrası sağlık kontrolleri düzenli olarak yapılmalıdır.
  • Gebelikte ve doğum sonrasında annenin sigara içmesi riski arttırır. 

                        

BAKMADAN GEÇME!