Güncelleme Tarihi:
Kemik erimesi, cinsel isteğin azalması ve ereksiyon sorunu yaşayan 50 yaşın üzerindeki erkekler, “andropoz sendromu” yaşıyor olabilirler. Peki, nedir bu andropoz sendromu? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Serhat Partalcı, andropozun belirtileri ve nasıl tespit edileceği hakkında bilgiler verdi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Serhat Partalcı, erkekler için farklı yaşlarda ortaya çıkan andropoz sendromunun belirtilerinin genellikle 50 ile 80 yaş arasında oluşabildiğine, kişilerin yaşam kalitesine göre yaş aralığının değişebildiğine dikkat çekiyor. Erkeklik hormonu testesteronun azalması ile oluşan andropoz sendromunun belirtilerinde, kadınlardaki menopoza girme durumunda olduğu gibi keskin bir gelişim görülmese de benzerlikler olduğunu vurguluyor.
Andropozun Belirtileri
Kemik erimesi, cinsel isteğin azalması, ereksiyon problemlerinin çok sık görülmesi gibi biyolojik belirtiler yaşayan erkeklerin, agresif hareketleri, olur olmaz şeye sinirlenmeleri andropoz belirtilerini oluşturur.
Andropoz Nasıl Tespit Edilir?
Andropoz tanısı, kan tahlili ile tespit edilebilir. Fiziksel muayene ile hastanın testislerinde ufalma, kıvamında yumuşama, cinsel organında küçülme, kas kitlesinde azalma oluştuğunda tedavisine başlamak gerekir.
Dışarıdan Erkeklik Hormonu Takviyesi
Hastaya, hekim kontrolünde dışarıdan verilen erkeklik hormonu; tablet, iğne ya da cilde yapıştırılan yavaş emilimli bantlar ile andropoz sendromunun bedensel belirtileri azalır ve cinsel arzudaki azalma da kaybolur. Prostat büyümesi adayı olan erkeklerde ise dışarıdan erkeklik hormonu takviyesi prostat kanseri riskini de oluşturur. Erkeklerin önlenemez doğal bir yaşam süreci olan andropozun belirtileri, hekim kontrolünde ve hayat kalitesini artırarak azaltılabilir.