Andropoz nedir, belirtileri nelerdir? Erkeklerde andropoz nedenleri ve önleme yöntemleri

Güncelleme Tarihi:

Andropoz nedir, belirtileri nelerdir Erkeklerde andropoz nedenleri ve önleme yöntemleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2022 13:28

Düşük testosteron seviyesiyle ilgili olan andropoz, erkek menapozu olarak da bilinir. 50'li yaşlardan sonra erkeklerin yaşadığı doğal sorunlardan olan andropoz, günlük yaşantıyı da yakından ilgilendirir. Peki, andropoz nedir, belirtileri nelerdir? İşte, andropoz hakkında merak edilenler...

Haberin Devamı

Andropoz, erkeklik hormonu testosteronun azalmasıyla ilişkili bir durumdur. Menopozdan farklıdır, çünkü testosterondaki azalma ve semptomların gelişimi kadınlarda görülenden daha kademelidir. 50'li yaşlarındaki erkeklerin yaklaşık %30'u, düşük testosteron düzeylerinin neden olduğu andropoz semptomları yaşayacaktır. Andropoz yaşayan bir kişi, durumla ilgili bir takım semptomlara sahip olabilir ve uygun tedavi olmaksızın osteoporoz gibi diğer ciddi sağlık durumları için risk altında olabilir.

Andropoz nedir?

Testosteron, erkeklerde bulunan kas kütlesinden, yüz ve vücut kıllarından sorumlu hormondur. Erkekler yaşlandıkça vücuttaki testosteron seviyesi ve sperm üretimi giderek azalır ve bu düşük seviyelerin sonucu olarak fiziksel ve psikolojik belirtiler yaşarlar. Bu, doğal yaşlanma sürecinin bir parçasıdır ve erkekler 30 yaşına geldikten sonra testosteronun her on yılda yaklaşık %10 azaldığı tahmin edilmektedir.

Haberin Devamı

Andropoz nedir, belirtileri nelerdir Erkeklerde andropoz nedenleri ve önleme yöntemleri

Andropoz nedenleri nelerdir?

Andropozdan şüphelenilen erkeklerde testosterondaki azalma önemli bir faktördür. Bununla birlikte, erkekler yaşlandıkça, vücut sadece daha az testosteron üretmeye başlamakla kalmaz, aynı zamanda, kullanılabilir testosteronu kandan çeken seks hormonu bağlayıcı globulin (SHBG) adı verilen başka bir hormonun seviyeleri de artmaya başlar. SHBG, kanda dolaşan mevcut testosteronun bir kısmını bağlar. SHBG hormonuna bağlı olmayan testosterona biyolojik olarak kullanılabilir testosteron denir, yani vücut tarafından kullanılabilir.

Andropoz ile ilişkili semptomlar yaşayan erkeklerin kanlarında biyolojik olarak kullanılabilir testosteron miktarları azalmıştır. Bu nedenle, vücutta testosteron tarafından uyarılan dokular daha düşük miktarda testosteron alır ve bu da bir kişide ruh hali değişimleri veya yorgunluk gibi çeşitli fiziksel ve muhtemelen zihinsel değişikliklere neden olabilir.

Andropoz belirtileri nelerdir?

Haberin Devamı

Belirtiler kişiden kişiye değişebilse de, andropoz geçiren erkeklerin ortak belirtileri şunlardır:

  • Düşük cinsel dürtü
  • Her zamanki kadar güçlü olmayan ereksiyon veya ereksiyon elde etmede zorluklar
  • Enerji eksikliği
  • Depresyon
  • Sinirlilik ve ruh hali değişimleri
  • Güç veya kas kütlesi kaybı
  • Artan vücut yağı
  • Sıcak basmaları

Andropoz ile ilişkili komplikasyonlar arasında artmış kardiyovasküler problemler ve kemik hastalıkları riski bulunur.

Andropoz tedavisi ve önleme yöntemleri

Kandaki testosteronun değiştirilmesi, andropoz geçiren erkekler için en yaygın tedavidir. Bu tedavi semptomlardan kurtulmayı sağlayabilir ve birçok durumda yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Artan egzersiz, stres azaltma ve iyi beslenme gibi yaşam tarzı değişiklikleri de yardımcı olur. Tedavinin riskleri olduğundan, doktorunuz testosteron tedavisinin sizin durumunuzda doğru olup olmadığına karar vermenize yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

Testosteron, cilt yamaları, kapsüller, jeller ve enjeksiyonlar dahil olmak üzere çeşitli şekillerde ertelenebilir. Doktorunuz sizin için en iyi tedavinin belirlenmesine yardımcı olacak ve bu kararı verirken genellikle yaşam tarzınızı dikkate alacaktır. İlk tedavi başladıktan sonra doktorunuzla yapılacak takip ziyaretleri önemli olacaktır. Takip ziyaretlerinde doktorunuz tedaviye yanıtınızı kontrol edecek ve gerekirse ayarlamalar yapacaktır.

BAKMADAN GEÇME!