Amasya Genelgesi tarihi ve önemi nedir? Amasya Genelgesi maddeleri ve özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Amasya Genelgesi tarihi ve önemi nedir Amasya Genelgesi maddeleri ve özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2021 11:19

Kurtuluş Şavaşı'na doğru ilerleyen zaman diliminde önemli bir süreç olan Amasya Genelgesi tarihi ve önemi merak ediliyor. Türk Tarihinde ayrıca bir yeri olan Amasya Genelgesi, eğitimde de sıklıkla öğrencilerin karşısına çıkıyor. Pİşte Amasya Genelgesi maddeleri ve özellikleri...

Haberin Devamı

Amasya Genelgesi özellikle sınava hazırlanan ve eğitim sürecinde olan öğrenciler için sık sık araştırılan bir konudur. Kurtuluş Savaşı'na giden yolda önemli yapı taşlarından bir olan Amasya Genelgesi önemi ve tarihi ile birlikte maddeleri haberimizde...

AMASYA GENELGESİ TARİHİ VE ÖNEMİ

Mustafa Kemal, 12 Haziran 1919'da arkadaşlarıyla birlikte Amasya'ya geldi ve meslektaşları Ali Fuad Paşa (20. kolordu komutanı), Refet Bey (3. kolordu komutanı) ve Rauf Bey (eski Osmanlı Deniz Bakanı) ile bir bildiri hazırladı. .

Kazım Karabekir Paşa (15. kolordu komutanı) ve Mersinli Cemal Paşa (2. ordu müfettişi) da onaylarını gönderdi. Amasya Genelgesi olarak adlandırılan bu bildiri, örgütlü ve birleşik bir direniş yolunda atılan ilk ciddi adımdır.

Amasya Genelgesi, İstanbul Hükümeti'nin bağımsızlığını kaybetme tehlikesini ve etkisizliğini tanımlamış ve milletin kararlılığına ve kararına bağlı olan bağımsızlığa giden yolu belirtmiştir. Bu nedenle Genelge direnişi yürütmek için bir yönetim kurulu ihtiyacını belirtmiş ve Sivas'ta kongre yapılması çağrısı yapmıştır.

Haberin Devamı

AMASYA GENELGESİ MADDELERİ

Ulusun birliği ve bağımsızlığı büyük risk altındadır.

İstanbul hükümeti aldığı sorumlulukla başa çıkamıyor, bu durum milletimizi gitmiş gibi gösteriyor.

Ulusun bağımsızlığı ancak kararlılığı ve inancı ile kurtarılabilir.

Ulusların amaçlarına ulaşmak ve halk haklarını savunmak için, kısıtlama ve denetimden uzak bir ulusal komiteye sahip olmalıyız.

Her halükarda en güvenli yer olan Sivas'ta kongre yapacağız.

Bu amaçla, Hak Savunma Cemiyeti (Müdafaa-i Hukuk) ve İlhak Reddetme (Redd-i İlhak) tarafından her ilden üç kişi temsilci olarak seçilecektir.

Her halükarda temsilciler yolda gerçek kimliklerini kullanmamalı ve bu genelge ulusal bir sır olarak saklanmalıdır.

Doğu yakasındaki iller için 10 Temmuz'da Erzurum'da bir kongre yapılacaktır. O tarihe kadar diğer temsilciler Sivas'a ulaşırsa doğu illerindekiler Sivas'a taşınacak.

 

BAKMADAN GEÇME!