Güncelleme Tarihi:
Günümüzde beslenme, ister bebek ister yetişkin olsun sadece karın doyurmak amaçlı değil; büyüme, gelişme ve sağlıklı yaşam için de gerekli. Çocuklar ve yetişkinler kaliteli ve sağlıklı yaşam için temel besin öğelerine ihtiyaç duyarlar. Bunlar, neler mi? Diyetisyen Şengül Üre anlatıyor…
Süt ve Süt Ürünleri
Süt, yoğurt, peynir, çökelek ve diğer süt ürünleri bu gruba dahil olan besinlerdir. Kemik ve diş gelişimi için gerekli kalsiyum, fosfor ve minerallerinin yanı sıra protein içeriğine sahip olan bu besin grubu A vitamini ve B grubu vitaminlerinden B2, B12 vitaminleri için oldukça iyi bir kaynaktır. Sahip oldukları vitamin ve mineraller ile özellikle bebeklik, çocukluk ve yetişkinlik döneminde sinir ve kasların düzenli çalışmasına da yardımcı olurlar.
Et, Tavuk ve Balık
Et, tavuk, balık, yumurta ve kurubaklagiller... Bu grupta bulunan besinler proteinlerin en iyi kaynaklarıdır. Ayrıca demir, çinko ve minerallerinin yanı sıra A vitamini, E vitamini ve bazı B grubu vitaminlerini de içerirler. Kasların güçlenmesi, kan yapımı ve sağlıklı büyüme, gelişme ile birlikte doku onarımı için gereklidirler.
Taze Sebze ve Meyveler
Bu besin grubunda yer alan besinler C vitamini, A vitamini, B grubu vitaminlerden zengindir. Bunun yanı sıra potasyum ve diğer bazı minerallerin de iyi kaynakları olarak değerlendirilirler. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, C vitamininden zengin bu besinlerin tüketilmesi ile desteklenirken yeşil ve sarı renkli meyve ve sebzelerden büyüme, gelişme için gerekli bitkisel kaynaklı A vitamini sağlanır.
Tahıllar ve Tahıllardan Yapılan Ürünler
Ekmek, makarna, şehriye, pirinç, bulgur, kuskus vb… Bu grup besinler kısmen bitkisel protein içermiş olmalarına rağmen karbonhidrat bakımından zengin oldukları için temel enerji kaynağı olarak kullanılırlar. Ayrıca B grubu vitaminlerinin en iyi kaynaklarıdır.
B VİTAMİNİ BAKIMINDAN ZENGİN OLAN KUSKUS SALATASINA ÇOCUKLARINIZ BAYILACAK. TARİFİ İÇİN TIKLAYIN!
Yağ ve Şeker
Bu besin grubunda zeytinyağı, tereyağı, pekmez, bal, şeker ve reçel bulunur. Bu besin grubunda yer alan besinlerin büyük bir kısmı diğer besin gruplarında bulunan besinlerden elde edilirler.