Güncelleme Tarihi:
Başta siyah üzüm olmak üzere pek çok bitkide bulunan resveratrol, alzheimer hastalığının gelişiminin önlenmesinde oldukça etkili. Hollywood yıldızları tarafından da çok kullanılan bu antioksidanın faydalarını Diyetisyen Deniz Berksoy anlattı.
Antioksidan bir polifenol olan resveratrol, en çok siyah üzümün kabuğunda bulunur. Siyah üzümün soğuk hava koşulları, mantar enfeksiyonları gibi etkenlere bağlı olarak kendini korumak için ürettiği bir maddedir.
Faydaları nelerdir?
• Üzüm kabuğunda bulunan resveratrolün güçlü antioksidan özelliği E vitamininden 50 kat, C vitamininden ise 30 kat daha fazladır.
• Diğer tüm fenolik bileşikler gibi antioksidan aktivitesi sayesinde, reaktif oksijen türevleri temizlenir, DNA hasarına engel olur.
• Anti-aging etkilidir; yaşlanmayı yavaşlatıcı hatta yaşam süresini uzatıcı etkisi olduğu düşünülmektedir. Bu etkiyi, hücrelerdeki mitokondri sayısını artırıcı ve antioksidan etkisi ile gerçekleştirmektedir.
• İnflamasyon (iltihaplanma) karşıtı etkisi ile doku hasarını baskılar. Cilt yapısını korur.
• Karaciğerden lipoprotein üretimi ve salgılanmasını baskılayıcı etkisi ile kan yağlarını düşürücü etkisi saptanmıştır.
• Damar sertliğini önleyici etkisinin artmış metabolik hız, antioksidan özelliği ve azalmış lipid peroksidasyonu sonucu olabileceği düşünülmektedir.
• Resveratrol fazla olan vücut ağırlığının düzenlenmesinde, kardiyovasküler, serebrovasküler hastalık, diyabet ve kanserle bağlantılı hastalıkların önlenmesinde etkilidir.
• Resveratrolün, Vitamin C, E, selenyum gibi maddelerle birlikte kalp damar sistemi üzerinde yararlı sinerjetik etkisi saptanmıştır.
• Alzheimer hastalığı, bunama, inme gibi hastalıkların gelişimin önlenmesinde resveratrolün etkisi ile ilgili elde edilen klinik bulgular oldukça fazladır.
Kaynakları nelerdir?
Siyah üzüm, erik, dut, kiraz, limon, fındık, yer fıstığı, yaban mersini, kızılcık.
Tüketim alternatifleri
Resveratrolden en iyi şekilde yararlanmak için özellikle yaz mevsiminde bol olan siyah üzümden her gün 1 porsiyon (ortalama 15 adet) tüketilebilir. Ayrıca resveratrol taşıyan gıda takviyeleri de kullanılabilir.
Hazırlayan: Melin Kahraman