Güncelleme Tarihi:
Suda eriyen B12 vitamini, başta zihinsel bozukluklar için gerekli olduğu gibi daha birçok hastalığı da önlüyor. Gelin hep birlikte B12 vitamininin yararlarını, hangi besinlerde bulunduğunu ve alınmadığı takdirde yol açabileceği problemleri öğrenelim.
B12 Vitamini Hangi Hastalıkları Önler?
Suda eriyen B12, özellikle sinir sistemi fonksiyonları için gereklidir. Folik asit ile birlikte doğum problemlerini önlemekte önemli rol oynar. Yine folik asit ve B6 vitamini ile birlikte kalp hastalıklarını ve damar tıkanıklığını önlemekte etkilidir.
Beyinde sinir iletimini düzenlediği için Alzheimer hastalığında koruyucu rolü olabileceği düşünülüyor. Normal büyüme gelişmede olumlu rol oynar. Vejetaryenlerde ve birtakım emilim bozukluğu olan hastalarda oluşabilecek problemleri önler. Bağışıklık sistemini ve sinir sistemini güçlendirir. DNA molekülünü sentezler ve kırmızı kan hücrelerini üretir.
Hangi Besinlerde Bulunur?
B12 vitamini folik asit ile birlikte alınmalıdır. Sütte, yumurta akında, peynirde, balıkta, ette ve karideste bol miktarda, bitkilerde ise son derece az miktarda bulunur. Dana eti, dana karaciğeri, böbrek, midye, dil balığı, ringa balığı, uskumru, sardalya B12 vitamini içeren yiyeceklerdir. Sebzelerde ise B12 vitamini bulunmaz.
Eksikliği Hangi Problemlere Yol Açar?
B12 vitamini eksikliğinde zihinsel ve sinirsel fonksiyonlar bozulabilir ve kulak çınlaması, hissizlik gibi belirtileri görülür.
Yaşlı insanlarda depresyonun en önemli nedenidir. Yaşlandıkça B12 vitamininin emilimi için gerekli olan mide asidimiz giderek düşer. Besinlerin emilim yeteneğini kaybeden yaşlı insanlarda, B12 gereksinimi giderek artar. Bu nedenle 50 yaş üzerindeki insanların B12 vitaminini harici alınması önerilir.
Yaş ilerledikçe B12 eksikliğinin görülme sıklığı artar. Araştırmalar 65 yaşın üstündeki kişilerin yaklaşık % 40'ında B12 eksikliği olduğunu gösteriyor. Bu yaşlarda görülen bazı zihinsel bozukluklar ve depresyonun bu nedenle oluşabileceği düşünülüyor. Alzheimer hastalığına benzer belirtiler verebilir ve eksiklik uzun yıllar sürerse zihinsel bozulma geriye dönüşümsüz hale gelebilir.
Uyuşukluk, unutkanlık, sabahları yataktan yorgun kalkma gibi belirtiler HIV pozitif kişilerin % 35 inde B12 eksikliği olduğu bulunmuştur.
Ayrıca, günlük 100 mikrograma kadar alınmasının güvenli olduğu bilinmesine rağmen aşırı dozlarının zararlı etkileri konusunda da bir bilgi yoktur.