Alkol Hakkında Ne Biliyoruz?

Güncelleme Tarihi:

Alkol Hakkında Ne Biliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2011 16:00

İşte alkol ile ilgili tüm merak ettikleriniz!

Haberin Devamı

Birçoğumuz alkol, sigara ve kafeine bağımlı yaşarız. Peki, gevşemek için başvurduğumuz alkolün ne olduğunu biliyor muyuz? Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan Doğan, alkol hakkında tüm bilinmeyenleri anlattı.

Alkollü içkiler mayalanmış (fermentasyona uğramış) şekerli sıvılardan belli yöntemlerle elde edilirler. Her içkinin değişik türlerinde farklı miktarlarda etilalkol bulunur. Alkol yapımında kullanılan şekerli maddeler meyve ve tahıllardan elde edilir. Bu besinlerdeki karbonhidratlar mayalar tarafından metabolize edilirler. Metabolizma sonucu elde edilen ürün etilalkol olarak adlandırılır.

Alkolün Vücuda Etkileri

Alkolün fayda ve zarar oranını değerlendirmek istersek ilk olarak alkolün vücuda zararlı bir madde olduğunu söylememiz gerekir. Fakat çok küçük miktarlarda alınan alkolün ise kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı düşünülmektedir. Haftada 1-2 kez alınan 1 kadeh şarap genel sağlığınıza pek fazla zarar vermez. Unutmamamız gereken şarap ya da biranın da kalori içerdiği ve vücuda alınan alkolün kısa sürede mide ve ince barsaklardan emildiğidir. Vücuda alınan alkol kısa sürede emilir ve glikoza çevrilir. Kullanılmayan glikoz yağa çevrilerek depolanır.

Haberin Devamı

Alkol Aldıktan Sonra Başınız mı Ağrıyor?

Bazı içkilerin kişilerde baş ağrısına sebep olma nedeni içkilerde doğal olarak bulunan ya da sonradan eklenen bazı katkı maddeleri olabilir. Örneğin; şaraplarda bulunan sulfit ve koruyucu maddeler, özellikle kırmızı şarapta bulunan ve iyi bir antioksidan olan antisiyanidin, aynı şekilde birada bulunan maya da baş ağrısına neden olabilir. Fakat esas neden alkolün vücudumuzda yarattığı dehidratasyondur. Bu nedenle alkol alıyorsanız bol miktarda su tüketmeyi ihmal etmemelisiniz.

Alkol Aldıktan Sonraki Beslenme Şekli

Kendinizi hala sarhoş hissediyorsanız öncelikle dehidretasyonu ortadan kaldırmalısınız. İşe bir bardak su içerek başlayın gün boyunca en az 2.5 litre su için. Mutlaka C vitamini alın, hazır C vitamini tableti ya da taze sıkılmış meyve suyu içebilirsiniz. Gün boyunca ağır ve yağlı yemeklerden kaçının yağsız bir tost, salatalık, marul kıvırcık gibi sebzeler tüketin. Akşama ızgara et ve salata yiyebilirsiniz. Az az, sık sık yemeye özen gösterin sıvı tüketiminizi artırın. Çay ve kahve tüketimini gün boyunca sınırlayın çayın içinde bulunan tanin ve kahvede bulunan kafein sizin gün boyunca irrite ve gergin olma halinizi devam ettirecektir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!