Güncelleme Tarihi:
Alıç sirkesi çok güçlü bir antioksidanlar içeren alıç meyvesinden elde edildiği için sirkede de benzer özellikler görülüyor. Antioksidanlar vücuda giren serbest radikallere karşı çok etkilidir. Antioksidanlar kanı temizler, bağışıklığı güçlendirir ve daha pek çok faydası vardır. Alıç sirkesinin faydalarından biri de içerdiği bu antioksidanlar sebebiyle kan dolaşımını sağlıklı bir şekilde etkilemesidir.
Kanı temizleyen alıç sirkesi dolayısıyla kalp ve damar rahatsızlıklarına, damar tıkanıklıklarına karşı oldukça etkili. Kalp krizi gibi aniden yaşanabilecek hastalıklara karşı önlem niteliğindedir.
Alıç sirkesi bazı ilaçlarla etkileşime girebileceğinden dikkatli tüketilmelidir. İlaçların yan etkilerini ortaya çıkarabilir veya ilacın olumlu etkilerini azaltabilir. Alıç sirkesi mide bulantısı, boğazda ağrı, yanma ve kusmaya neden olabilir. Nadir olsa da alıç sirkesinin bağırsaklarda kanamaya neden olduğu görülmüştür. Her alternatif öneride olduğu gibi alıç sirkesinde de mutlaka doktora başvurmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz. Kronik hastalar veya alerjik bünyeler kullanımı konusunda özellikle dikkat etmelidir.
Bu tarif ile alıç sirkesini evde kolaylıkla yapabilirsiniz.
Alıç sirkesi yapımı malzemeleri
1 kilo alıç
1 yemek kaşığı kaya tuzu
1 elma
1 çay bardağı elma sirkesi
Yarım yemek kaşığı toz şeker
2 litre su
Alıç sirkesi tarifi
Alıç sirkesi tarifine geçmeden önce püf noktasını unutmayın. Sirkenin hazır olduğunu kavanozdaki alıçlar dibe çöktüğünde anlayacaksınız.
Büyük bir kavanoza suyu koyun.
İyice yıkadığınız ve sularını süzdürdüğünüz alıçları suya ekleyin.
Alıçları suya ekleyip dilimlediğiniz elmaları de ilave edin.
Tuz, şeker ve sirkeyi ekledikten sonra kavanozu kapayın ve karışımı iyice çalkalayın.
Alıç sirkesi karanlık ve serin bir ortamda muhafaza edilmelidir.
15-20 gün kadar sonra tüm alıçlar dibe çöktüğünde sirkeniz hazır olacak.
HÜRRİYET AİLE ÖZEL