Güncelleme Tarihi:
Tüm çocuklar akıllıdır ancak bizimkiler başka. Leb demeden leblebiyi anlarlar. Kafalarından çok basamaklı sayıları toplar, okudukları bir şiiri hemen ezberlerler. Bunlarla da kalmaz bakkala gittiklerinde para üstünü hesaplar, okuma yazma bilmedikleri halde internette oynadıkları oyunların skorlarını bilirler.
Sağlıklı bir büyüme sağlıklı bir zekayı da beraberinde getirir. Psikolojik Danışman Dilek Kırcaoğlu, çocuklarımızı yetiştirirken dikkat etmemiz gerekenleri alt başlıklar halinde sıralıyor:
Konuşun
Bebeğiniz doğduğu andan itibaren onunla konuşun. Nesneleri, ne işe yaradıklarını, o an neler yaptığınızı söyleyin. Unutmayın o kaydediyor!
Kısıtlamayın
Onu çerçeve içine alacak şekilde hareketlerini kısıtlamayın. Araştırmasını, bakmasını, dokunmasını destekleyin.
Destekleyin
Yaratıcılığını destekleyin. “Bu şudur, şu şöyledir.” yerine “Sence bu ne olabilir, nerelerde kullanabiliriz?” türünden onun düşünmesini destekleyecek şekilde konuşun.
İzin verin
0-2 yaş insan zekasının en çok geliştiği ve en alıcı olduğu dönemdir. Onlara eksik, yetersiz, bir şey beceremeyen varlıklar muamelesi yapmayın. İzin verdiğinizde yaptıklarına şaşıracaksınız. Mutlaka erkenden oyun grupları içine sokun ve okul öncesi eğitim almalarını sağlayın. Eve kapattığınız çocuğun gelişimine de mani olduğunuzu unutmayın. Onun öğrenmesine izin verin. Unutmayın ki çocuklar “yaparak ve yaşayarak” öğrenirler. Yapmalarına, denemelerine, sosyal ortamlarda bulunmalarına önem verin.
Geliştirin
Ne kadar çok uyaran ile karşılaşırlarsa, o kadar çok gelişecekler bunu unutmayın.
Oynatın
Oyuncak seçimine dikkat edin. Yaratabilecekleri, öğrenebilecekleri malzemeleri ve oyuncakları seçin. Bunu yaparken de çocukları boğmayın. Basit malzemeler dahi işe yarayabilir.
Beslenme ve zeka arasındaki ilişki
Yapılan bir çok açıklama beslenme ve zeka arasındaki ilişkiyi desteklemektedir. Özellikle bebeklik döneminde ilk 6 ay anne sütü alan bebeklerin daha zeki oldukları bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. Yine özellikle süt çocukluğu döneminde başlayan demir eksikliğine bağlı kansızlığın bebeklerde huzursuzluk, gelişme geriliği, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği yaptığı bilinmektedir.
Genel olarak çocuğunuzla aranızda sağlıklı bir iletişim kurmak çocuğunuzun hem psikolojik, hem sosyal hem de zeka gelişimi için olumlu bir yaklaşım olur. Çocuğunuza baskı yapmadan zekasını geliştirecek yeteneklerini öne çıkarmak ve zihinsel gelişimini teşvik etmek önemli.
Hazırlayan: Funda Çamözü