Güncelleme Tarihi:
“Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri” etkinliğine katılacaklar arasında dünyanın en meşhur kadın şeflerinden, Fas asıllı “Baharat Kraliçesi” lakabı ile tanınan Choumicha Chafai’ın yanısıra İtalyan Michelin Yıldızlı Davide Brovelli, yine Michelin Yıldızlı İspanyol şef Jean Luc Figueras, Fransız Christian Têtedoie, Lübnanlı Maroun Chedid, Tunuslu Rafik Tlatli ve Cezayir’den ünlü şef Farid Zadi yer alıyor.
Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri etkinliğinin proje paydaşı olan Anadolu Halk Mutfağı Derneğinin Başkanı Adnan Şahin, etkinliğin “Akdenizin gizemlerle dolu lezzet hazinesinin, Hatay coğrafyasında dünyaya açılması" demek olduğunu vurguladı. Şahin, yaklaşık 600 çeşit yemeği ve sıra dışı lezzetleriyle dünya çapında bir “gastronomi başkenti” olma yolunda ilerleyen Hatay bölgesinin özgün mutfağının, yemek geleneklerinin ve ürünlerinin orta ve uzun vadede ulusal ve uluslararası platformlarda etkin bir şekilde tüm dünyada tanıtılmasının amaçlandığını da belirtti.
Özel kostümlerle, halkın da katıldığı kortej yürüyüşüyle başlayacak olan etkinlik kapsamında “Hatay İpekleriyle İpek Yolu” temalı bir defile, “Medeniyetler Korosu” konseri gibi kültürel faaliyetler de yer alacak.. Gastronomik sergi ve gösteriler Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Savon ve Ottoman Palace Otelllerinde katılımcı ülkelerin temsilcileri tarafından sunulacak.. Programda ayrıca Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA)nın “Akdeniz Ülkelerinde Coğrafi İşaretleme” konulu paneli, Hıdırbey Köyü Defne Yolu’nda “Defne Yürüyüşü”, ünlü Musa Ağacı ziyareti, Kurşunlu Handa kahvaltı gibi organizasyonlar da var. Hatay Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri etkinliğine katılacak olan gastronomi otoriteleri, mutfak yazarları, profesyonel aşçılar, beslenme uzmanları, ulusal ve yerel üreticiler, turizmciler, gıda ve tarım sektörü temsilcileri ve akademisyenleri bu özel tarihi mekanların özgün dokusunda özel yemek gösterilerine şahit olacaklar…