Güncelleme Tarihi:
Ajanda kelimesinin bir diğer adı muhtıradır. Hatır kelimesinden türetilen muhtıra, kişinin bir şeyi hatırlatmak amacıyla kaleme aldığı yazı demektir.
Ajanda Nedir?
Not almak ve hatıraları yazmak için kullanılan takvimli defterlere ajanda denir. Ajandalar her yıl farklı tasarımlarda hazırlanıp alıcıların beğenisine sunulur. Not ve hatıra defteri olarak da bilinen bu defterlerin hepsi 1 Ocak tarihinden başlar ve kronolojik bir sırayla ilerler.
Ajandaların ilk sayfasında harita ve yıl içerisindeki milli / dini bayramların tarihi yazılıdır. Resmi tatillerin de yazılı olduğu ilk sayfalara bakarak plan yapmak mümkündür.
Spiralli, telli ve resimli başta olmak üzere birçok ajanda çeşidi vardır. Çocuklar için özel olarak üretilen ajandaların kapağında ünlü animasyon ve sinema karakterlerinin resimleri yer alır. Karton kapaklı ajandalar çok daha kullanışlı olduğu için tercih edilmektedir. Bazı ajandaların sayfaları ise pembe, turuncu, mavi gibi birden fazla renk seçeneğine ev sahipliği yapar.
Ajanda Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?
Günümüzde satışa çıkarılan birçok ajanda türü vardır ve her birinin kullanım amacı farklıdır.
1- Öğrenci Ajandası:
Öğrencilerin haftalık ders programlarını ve sınav tarihlerini yazmak için kullandığı defterlere öğrenci ajandası denir. Bu ajandalarda diğerlerinden farklı olarak sömestr ve yaz tatilinin başladığı tarihler de yazar. Öğrenciler ilk sayfaya haftalık ders programını yazabilir.
Bunun dışında belirlenen hedefler de günlük ve haftalık olarak ajandaya kaydedilebilir. Örneğin bir öğrenci, o hafta içerisinde çözmesi gereken test sayısını, bir hafta öncesinden deftere kaydeder. Daha sonra, her gün çözdüğü test sayısını deftere ekler. Bu sayede planlarını gerçekleştirip gerçekleştiremediğini kolayca gözlemleyebilir.
2- Günlük Ajanda:
Günlük olarak kullanılan ajandalardır. Bu ajandalar hem öğrenciler hem de iş insanları tarafından kullanılır. Günlük ajandalar, diğerlerine oranla daha küçüktür. Bu nedenle çantaya ve kıyafetlerin ceplerine sığabilir. Taşınması kolay olan günlük ajandalar, not defteri olarak da kullanılabilir.
Bu defterler, müzisyenler, ressamlar ve yazarlar tarafından da sıklıkla kullanılır. Yazarlar o esnada aklına gelen şeyleri bu deftere kaydederler. Bu sayede bir anda aklına gelen şeyleri daha sonrasında unutmazlar. Ressamların eskiz defteri, müzisyenlerin ise nota defteri olarak kullandığı günlük ajandalar, kırtasiyelerden ve online mağazalardan temin edilebilir.
Ajandalar süreli ve süresiz olarak da ikiye ayrılır. Süresiz ajandalar daha çok not defteri olarak kullanılır. Süreli ajandalar ise hem hatıra defteri hem de planlayıcı olarak kullanılabilir.
Ajanda Nasıl Tutulur ve Neler Yazılır?
Ajandalar günlük olarak kullanılabilir. Ajandaların her sayfasında tarih yazdığı için, o tarihin altına, o gün içerisinde başınızdan geçenleri, gözlemlerinizi ve hatıralarınızı yazabilirsiniz.
İş insanlarının en çok kullandığı ajandalar kısaca ''planlayıcı'' adıyla bilinir. Haftalık toplantılar, projeler, fuarlar ve diğer tüm bilgiler bu deftere yazılır. Planlayıcı ajandalar, çok daha düzenli çalışmanızı sağlar. İş seyahatlerinin tarihini ve toplantı saatlerini unutmamak için planlayıcı ajanda kullanabilirsiniz.
Bazıları ise ajandaları, randevu defteri olarak kullanılır. Örneğin bir psikolog ya da evlilik danışmanı, kendisiyle görüşecek kişilerin isimlerini ve görüşme günlerini bu ajandalara kaydedebilir. Bu sayede çok daha sistemli bir şekilde çalışabilir.