Ailevi Akdeniz Ateşi'ni duydunuz mu?

Güncelleme Tarihi:

Ailevi Akdeniz Ateşini duydunuz mu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2011 10:00

Kısırlık, FMF’li kişilerde daha fazla görülüyor.

Haberin Devamı

Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF), ırsi bir ateşli hastalıktır. Ani ateş yükselmeleri, idrardan kan gelme, kısa süreli eklem ve göğüs ağrıları bu hastalığın başlıca belirtileri arasındadır.

Op. Dr. Serhat Partalcı, FMF (Akdeniz Ateşi) hastalığının birçok kişide görüldüğünü, çeşitli organ ve dokularda tekrarlayan ve kendiliğinden iyileşebilen iltihaplanmalar sonucu oluşturduğunu, aileden gelen ırsi bir hastalık olduğunu söyledi. Dr. Partalcı, bu hastalığın en sık görülen ilk belirtileri arasında eklem ağrısı, göğüs ağrısıyla birlikte karın ağrısı ve ateşlenmenin yaşandığını vurgulayarak, nedeni açıklanamayan kısırlığın FMF’li kişilerde daha fazla görüldüğünü belirtti. Hem hastalar hem de hekimler tarafından bu hastalığın adının Familial Mediterranean Fever’in kısa yazılışı olarak “FMF” kullanıldığını, sık tekrarlayan ataklar sebebiyle “Periyodik Hastalık” ve “Ailevi Akdeniz Ateşi” olarak da bilindiğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

FMF hastalığının tespiti

Op. Dr. Serhat Partalcı, Ailevi Akdeniz Ateşi’nde (FMF) görülen ikincil türde bazı hastalıkların çeşitli doku ve organlarda bulunan proteinin çökmesine sebep olduğunu, bu hastalığın böbrekler, karaciğer, dalak gibi organların fonksiyonlarını bozduğunu dolayısıyla böbrek yetersizliği geliştirdiğini belirtti. Hastalığın tanısı tespit edilirken, tekrarlayan atakların, atak sırasında iltihap bulguları için kan testlerinin, genetik faktörlerden dolayı aile öyküsünün ve genetik testlerin çok önemli olduğunu vurguladı.

FMF’li hastalar ve kısırlık

Op. Dr. Serhat Partalcı, yapılan araştırmalara rağmen sebebi bulunamamış kısırlık nedeninin, normal kişilere göre FMF’li kişilerde daha fazla görüldüğüne dikkat çekti. FMF’li kadınların düşük yapma ihtimalinin daha fazla olduğunu belirtti ve ağır seviyedeki böbrek yetersizliğinin anne ve bebek için tehlike oluşturduğunu, hamilelik ve doğum için büyük risk taşıdığını sözlerine ekledi.

Bebek sahibi olmak isteyenler dikkat!

Dr. Partalcı, Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) hastalığının ileri seviye belirtileri oluşmadan, bebek sahibi olmak isteyenlerin ellerini çabuk tutmaları gerektiğinin de altını çizdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!