Güncelleme Tarihi:
Her yaşta ve herkeste en sık görülen ağız yaraları olan aft hakkında bilinmesi gerekenleri Diş Hekimi Merih Keçe anlattı.
Her yaşta ve herkeste en sık görülen ağız yaraları olan aft, ağız içi yumuşak dokusunda genellikle dil, dudak içi ve boğazda oluşan ağrılı ağız ülserleridir. Aft genellikle herpes simpleks virüsünün neden olduğu ağız uçuğuyla karıştırılır ama uçuktan farklıdır ve aft oluşumuna neden olan birçok faktör söz konusudur. Aftın basit ve karmaşık olmak üzere iki türü vardır. Basit aftlar, daha küçük bir bölgede görülerek bir iki hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Karmaşık aftlar, genellikle daha önceden aftı olan kişilerde sık görülür ve ağız içinde daha geniş bir bölgede ve fazla ağrı vererek daha uzun sürer.
Basit aftlar için genellikle herhangi bir tedavi gerekmez. Ağız içindeki tükürük sayesinde bir iki hafta içinde kendiliğinden iyileşirler. Bu süreçte, aftın iyileşmesine yardımcı olmak için yapılacaklar arasında ekşi, asitli, baharatlı yiyecek ve içeceklerden kaçınmak, gıdaları çok sıcak tüketmemek, alkol ve sigara kullanmamak, tuzlu-karbonatlı suyla gargara yapmak, ağrı kesici ilaçlar almak yer alır. Ayrıca dut suyu ve zerdeçal da iyileşmeyi hızlandıran doğal tedavi yöntemleridir. Aftın beraberinde ateş olması, üç haftadan uzun sürmesi veya çiğneme ve yutmayı engellemesi durumunda hemen doktora başvurulmalıdır.