Güncelleme Tarihi:
Yemeklerde baharat olarak kullanılan zencefil aynı zamanda çay olarak da tüketiliyor. Deniz-araç tutmasına, kusmalara, mide ağrılarına, öksürüğe, çeşitli hastalıklara (grip, nezle soğuk algınlığı), romatizma ağrılarına, kalp çarpıntılarına karşı kullanılır.
Bulantı ve kusmayı gideriyor
Zencefilin bilimsel araştırmalar sonucu kabul edilen yararlı etkilerinden en önemlisi, bulantı ve kusmaya karşı olanıdır. Bu yüzden deniz ve vasıta tutmasını, hamilelerdeki ve kemoterapi sırasındaki bulantıyı önlemek için kullanılabileceği kabul edilir. Bu amaçla hazırlanmış bitkisel ilaçları da piyasada bulunmaktadır. Zencefilin romatizma ve osteoartrit ağrılarını giderici etkileri üzerindeki çalışmalarda da önemli sonuçlar elde edilmiştir. Enflamasyon giderici ve spazm çözücü etkilerinin tespit edilmesi, bu kullanılışları destekleyen bulgulardır.
Kullanım önerileri
Yemeklerde ısının etkisi ile yararlı etkileri sağlayan maddelerin yapısı değişmekte veya bazı maddeler uçucu hale geçmektedir. Bu yüzden yemeklerde zencefili sadece lezzet için kullanın. Dilerseniz çayını yapabilir veya marketlerde bulunan poşet çayları alarak kullanabilirsiniz. Hamileler ve safra taşı bulunanlar aşırı kullanmamalıdır.