Adet öncesi sendromuna mı giriyorsunuz?

Güncelleme Tarihi:

Adet öncesi sendromuna mı giriyorsunuz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2012 00:00

Şişlik, iştahsızlık ve hassasiyet en önemli belirtilerinden.

Haberin Devamı

Eğer adet öncesi dönemde göğüslerinizde hassasiyet, duygularınızda dalgalanma, karında şişlik, iştahsızlık, bazı gıdaları çok yeme, hassasiyet ve depresyon varsa sizde adet öncesi gerginlik sendromu var olabilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Murat Emanetoğlu bizleri bu konuda aydınlatıyor.

Tahminen kadınların %75 inde bu şikayetlerin bir kısmı vardır. Daha çok 20 ve 40 yaş arasında görülme eğilimindedir. Her adet döneminizde fiziksel ve duygusal değişiklikler olur. Fakat bunların hayatınızı etkilemesine izin vermemelisiniz. Son yıllarda kaydedilen gelişmeler sayesinde, tedavi ve yaşam stilinizdeki değişikliklerle bu sorunun altından kalkmak daha kolay hale gelmiştir.

Belirtileri nelerdir?

Adet öncesi gerginlik sendromu olan kadınlar için her adet dönemi hayatının en rahatsız edici dönemidir. En sık rastlanan şikayetler şunlardır;

* Su tutulmasından dolayı kilo alma
* Karında şişlik
* Memelerde hassasiyet
* Sıkıntı ve gerilim hissi
* İçe kapanma
* Ağlama nöbetleri
* Sinirlilik, kızgınlık, duygularda dalgalanma
* İştah değişikliği (artma veya azalma)
* Uykuya dalmada zorluk, uykusuzluk
* Eklem, kas ağrıları
* Baş ağrısı
* Yorgunluk, bitkinlik

Listede pek çok şikayet var. Ancak çoğu kadında, bunlardan yalnız birkaç tanesi vardır. Bazı kadınlardaki ağrı ve sıkıntı, normal günlük işlerini aksatacak kadar şiddetli olabilir. Çoğu kadında bu şikâyetler adet kanaması başlayınca sona erer.

Neden olur?

Adet öncesi gerginlik sendromunun nedeni tam olarak bilinmemekle beraber pek çok etkenin rol oynadığı düşünülmektedir. Hormonlardaki değişiklik en önemli nedendir. Bu yüzden gebelikte ve menopozda kaybolur.

Beyindeki kimyasal değişikliklerin de etkisi olduğu söylenmektedir. Özellikle depresyonda rol oynayan serotonin molekülü burada da dalgalanma gösterir. Düşük vitamin ve minerallerin de etkisi olduğu sanılmaktadır.

Doktora ne zaman başvurmalı?

Yaşam stilinde değişiklik yapmanıza rağmen şikâyetlerinizde azalma yoksa ve bunlar hayatınızı ciddi olarak etkiliyorsa o zaman doktorunuza başvurmanız gereklidir.

Tanı nasıl konur?

Adet öncesi gerginlik sendromu tanısını koyacak, muayene ve laboratuvar testleri yoktur. Şikâyetlerinize göre doktorunuz bunu anlayacaktır. İki adet döneminiz boyunca bu şikâyetlerin başlama ve bitiş zamanlarını not edin. Ayrıca adet kanamanızın başlama ve bitiş tarihini de not almayı unutmayın.

Tedavisi nasıl yapılır?

Doktorunuz adet öncesi gerginlik sendromu için bir veya birkaç ilaç yazabilir. Bu ilaçların şikâyetinizi geçirmesi kişiden kişiye değişecektir. Genelde ağrı kesici ilaçlar, doğum kontrol hapları, depresyon ilaçları ve yumurtlamayı durduran ilaçlar kullanılır.

Yapmanız gerekenler nelerdir?

Adet öncesi gerginlik sendromuyla başa çıkabilmek için yediklerinizde değişiklik yapmak, egzersiz ve bir takım yaklaşımlar size yardımcı olacaktır.

* Daha az ve sık yiyin. Böylece şişkinliği önleyebilirsiniz.
* Tuzu ve tuzlu yiyecekleri kısıtlayın. Bu şekilde su tutulmasını azaltabilirsiniz.
* Sebze, meyve ve tam tahıllı gıdaları tüketin.
* Kalsiyumdan zengin gıdaları tercih edin. Eğer bu tür gıdaları almakta sıkıntı yaşıyorsanız kalsiyum takviyesi yapın.
* Multivitamin alın.
* Kafeinden uzak durun.
* Alkol almayın.
* Düzenli egzersiz yapın. Yürüme, bisiklete binme, yüzme ya da aerobik uygun sporlardır.
* Düzenli uyuyun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!