Güncelleme Tarihi:
Adet kanamasının bazen tatil veya balayı gibi zamanlara denk gelmesi kadınların sosyal hayatlarında önemli bir sorun oluşturabiliyor. Bu durumlarda kadınlar adet dönemini geciktirmeyi tercih ediyorlar. Peki, adet geciktirici kullanmak ne kadar doğru?
Adet kanaması, adet döneminin 2. yarısında salgılanan progesteron hormonunun kandaki düzeyinin düşmesi sonucu oluşuyor.
Adet Kanaması Nasıl Geciktiriliyor?
Doğum kontrol hapı kullanan kadınlar ilacı kesmeden devam ederlerse adet kanamasını geciktirebilirler. Herhangi bir doğum kontrol hapı kullanmayan kadınların ise progesteron içerikli ilaçlara, beklenen adet kanamasından en geç 3 gün önce başlamaları ve geciktirmek istedikleri süre boyunca devam etmeleri gerekiyor.
Adet geciktiren ilaçların en fazla 10 gün kullanılması öneriliyor. Çünkü bu sürenin aşılması durumunda adet düzensizliği yaşanabiliyor.
Bu ilaçları Kimler Kullanmamalı?
Karaciğer hastası, çok sigara içen, aşırı kilolu veya hamilelik şüphesi olan kadınlar bu ilaçları kullanmamalı. Çok sigara içenlerde ve aşırı kilolularda damar tıkanıklığına, hamilelik şüphesi olanlarda ise hamilelikte problemlere sebep olabiliyor.
Eğer, ilaçlara beklenen adetten 3 gün önceden başlanmazsa adet kanaması önlenemeyebiliyor. Adet kanaması ilacı bıraktıktan 2-3 gün sonra başlıyor. Bu kanama normalden biraz daha yoğun olabiliyor.
İlaçların Yan Etkileri
Adet geciktiriciler, jinekolog tavsiyesi ile kullanıldığında ciddi yan etkiler izlenmiyor. Adet kanama miktarında artma, vücutta ve göğüslerde şişkinlik ve baş ağrısı gibi basit yan etkiler ortaya çıkabiliyor. Ancak bu ilaçlar eczaneden gelişigüzel alınmamalı. Düzenli olarak gidilen doktora danışılıp uygun görüldüğü takdirde kullanılmalı. Aksi halde adet düzensizliği ara kanamalar gibi basit problemlere yol açabileceği gibi altta yatan ciddi rahatsızlığı olanlarda (damar tıkanıklığı, meme kanseri, karaciğer fonksiyon bozukluğu gibi) hastalığın şiddetlenmesine sebep olabiliyor.
Adet kanamasının senede 1-2 kez düzenlenmesi, kadının sağlığı üzerinde olumsuz bir etki yaratmıyor. Bunu rutin haline getirmek ve sık tekrarlamak ise adet düzensizliğine sebep oluyor.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Dr. Selin Özaltın