AÇEV’in anne-baba destek programları

Güncelleme Tarihi:

AÇEV’in anne-baba destek programları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2011 16:00

Programların hedefleri ve içerikleri...

Haberin Devamı

AÇEV’in düzenlediği anne-baba destek programları, çocuğun çok yönlü gelişimine katkıda bulunmayı hedefleyen bilimsel yetişkin eğitim programlarıdır. Gelin, hep birlikte bu programların içeriklerini, hedeflerini ve nasıl başvuru yapılabileceğini öğrenelim.

Anne destek programı

Program 2003 yılından itibaren farklı iş birlikleri ile uygulanmaktadır. 2003 yılında Kadıköy Eğitim-Sen iş birliği ile sınıf öğretmenleri tarafından uygulanmıştır.

2004 yılından bu yana ise Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü iş birliğinde, bir protokol çerçevesinde rehber öğretmenler ile birlikte uygulamalara devam edilmektedir. Anne Destek Programı eğitimlerine katılan rehber öğretmenler okullarına veya Rehberlik Araştırma Merkezleri’ne (RAM) başvuran annelerle bu programı uygulamaktadırlar.

Haberin Devamı

Program nedir ve hedefleri nelerdir?

Anne Destek Programı (ADP), çocuk gelişimi ve eğitimi konularında annelere bilgi ve destek vermeyi, çocuk ve annesi arasındaki ilişkiyi güçlendirmeyi hedefleyen bir aile eğitimi programıdır. Bu program 3-11 yaşları arasında çocuğu olan anneleri hedeflemektedir. Çocuk gelişimindeki farklar göz önüne alınarak program 3-6 yaşlar arasında çocuğu olan ve 7-11 yaşları arasında çocuğu olan annelere yönelik iki ayrı modülden oluşmaktadır.

Programın içeriği

Programda temel 6 konu vardır. Bunun dışında yaş gruplarının ihtiyaçlarına göre isteğe bağlı olarak işlenebilecek 7 konu başlığı daha bulunmaktadır. Bu konular en az 10 oturumda en fazla 13 oturumda gruplarda işlenmektedir. Konulara ilişkin içerikler aşağıda yer almaktadır;

-Çocuğun gelişiminde ailenin rolü
-Çocuğun bedensel ve zihinsel gelişimi
-Çocuğun sosyal ve duygusal gelişimi
-Annenin çocuğu dinlemesi ve kendini ifade etmesi
-Çocukta olumlu davranışları nasıl geliştirebiliriz?
-Çocuğun olumsuz davranışlarını nasıl azaltabiliriz?
-Çocuğun sorumluluk kazanması
-Cinsel eğitim
-Çocuğun gelişiminde okul-aile-toplum ilişkileri
-Oyunun çocuğun gelişimine katkısı
-Tuvalet eğitimi
-Üreme sağlığı ve gebeliği önleyen etkili yöntemler
-Kadın üreme organları, meme kanserlerinde erken tanı ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Haberin Devamı

Programa anneler nasıl başvuruda bulunabilir?

Bu programa çocukları 3-11 yaşları arasında olan anneler okullarında ya da en yakınlarında bulunan Rehberlik Araştırma Merkezleri’nde (RAM) çalışan ADP eğitici eğitimine katılmış rehber öğretmenlere başvurarak katılabilirler.

Uygulama yapılan kurs yerleri

Anne Destek Programı, ADP eğitici eğitimlerine katılan rehber öğretmenlerin çalıştıkları okullar ve rehberlik araştırma merkezlerinde (RAM) uygulanmaktadır. 2010 yılı itibariyle Anne Destek Programı; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Mersin, Konya, Samsun olmak üzere 10 ilde uygulanmaktadır.

Baba destek programı

Baba Destek Programı, Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü ve İlköğretim Genel Müdürlüğü iş birliğinde İlköğretim Okullarında ve Halk Eğitim Merkezleri’nde uygulanmaktadır. AÇEV tarafından düzenlenen eğitici eğitimlerine katılan sınıf öğretmenleri, psikolojik danışmanlar ile halk eğitim merkezlerinde görevli sınıf öğretmenleri tarafından uygulamaktadır. Program, ilköğretim okullarının eğitim dönemlerine paralel olarak uygulanmaktadır. Her yarı dönem başında baba grupları oluşturulmaktadır.

Haberin Devamı

Ayrıca, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) iş birliği kapsamında da SHÇEK’e bağlı Toplum Merkezleri’nde AÇEV’den eğitim alan Sosyal Hizmet Uzmanları tarafından BADEP uygulanmaktadır.

Program nedir ve hedefleri nelerdir?

Bu program, katılımcı ve yüz yüze eğitim tekniklerinin kullanıldığı, babaların çocukla iletişimini sağlıklı kurmasını ve çocukların gelişimlerini desteklemeleri için babalarda davranış değişikliği oluşturmayı hedeflemektedir.

Programın içeriği

12 oturumdan oluşan programın her oturumunda bir temel konu işlenmektedir. Baba Destek Programı'nın konuları ve konu içerikleri aşağıda yer almaktadır;

-Tanışma ve babanın rolü
-Tutumları ve çocuğu anlamak
-Dinlemek ve anlatmak
-Olumlu davranış geliştirme
-Sosyal-duygusal gelişim
-Zihinsel gelişim, başarı ve çaba
-Okul, ders, arkadaşlar ve baba
-Bedensel ve cinsel gelişim
-Çocukla zaman geçirmek ve oyun
-Yaşam zorlukları ve baba
-Çocuğun sorumluluk kazanması
-Cinsel sağlık

Haberin Devamı

Programa babalar nasıl başvuruda bulunabilir?

Baba Destek Programı, ilköğretim okullarında ve halk eğitim merkezlerinde, eğitim dönemlerine paralel uygulanmaktadır. Baba Grupları I. sömestir (Eylül, Ekim) ve II. sömestirin (Mart, Nisan) başında oluşturulmaktadır. Katılmak isteyen babaların kendi bölgelerindeki ilköğretim okullarındaki sınıf öğretmeni olarak görev yapan BADEP eğitimcileri ile irtibata geçmesi yeterli olacaktır. Gruplar 15-20 babanın katılımı ile açılmaktadır.

Uygulama yapılan kurs yerleri

Bu yıl uygulama yapılan iller; Adana, Adıyaman, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Manisa, Mersin, Muğla, Osmaniye, Sivas, Trabzon, Van, Zonguldak.

Haberin Devamı

Detaylı bilgi için AÇEV'i 0212 213 42 20 numaralı telefonundan arayabilirsiniz.

Kaynak: www.acev.org

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!