Acaba Terlemesek Ne Olurdu?

Güncelleme Tarihi:

Acaba Terlemesek Ne Olurdu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2010 15:02

Özellikle yaz aylarında bıktığımız terleme hiç olmasa hayat nasıl olurdu?

Haberin Devamı

Özellikle yaz aylarında terlemeyi önleyici birçok yöntemin peşine düşüyoruz. Terlemek pis bir görüntü ve kokuya yol açtığı için sevilmeyen doğallıklarının başında. Peki ya hiç terlemesek hayat daha mı güzel olurdu? İşte bu sorunun cevabı…

Şanlıurfa’da milyonda bir görülen “Ter Bezi” hastalığı mağduru 22 yaşındaki Mehmet Şükrü Şeker, yaşadıklarıyla terleme olmadan bir hayat nasıl olur anlatıyor:

“Benim hastalığım milyonda bir görülen bir hastalık. Türkiye’de bu hastalığı taşıyan sadece 4- 5 kişi var. Bu yüzden yeteri derecede tedavi göremiyoruz. Ateşim çıktığı zaman üzerime yaz kış demeden su dökmeden duramıyorum. Susuz ve serin bir ortam olmasa asla yaşayamam. Sıcak olduğu zaman ateşim yükseliyor ve baygınlık geçiriyorum. Sinir sistemlerim de etkilendiği için sürekli bayılıyorum. Dışarıda sokakta gezerken çoğu kez bayılıyorum ve gözümü hastanede açıyorum. Bazen bayılmamak için üzerime su döküp dışarı çıktığımda ise beni görenler ‘deli’ yorumu yapıp, dalga geçiyor. Bu hastalığım yüzünden okul okuyamadım, askerliğimi yapamadım. Yüksek ateşten damağım kuruduğu için dişlerim çıkmadı. Kış mevsiminde bile vücut ısısının yükselmemesi için gömlek ve ince kazaklar giyiyorum. Bu hastalık psikolojimi iyice bozdu.”

Haberin Devamı

Terlemenin Faydaları Neler?

Hiçbiriniz böyle bir hayat hayal etmemiştiniz değil mi? Hayati fonksiyonlardan biri olan terleme ve faydaları hakkında daha fazla bilgi için mikrofonumuzu Dr. Ayça Kaya’ya yönelttik.

“İnsan vücudunun ısı dengesini ayarlayan en önemli organı ter bezleridir. Ter bezlerimiz hem vücudumuzun termostadır hem de bir nevi böbrekleridir. Vücudumuzdaki fazla tuz, fazla su ve çeşitli toksik maddeler terleme yolu ile de vücudumuzdan uzaklaştırılır. Vücudumuzda yaklaşık 3-5 milyon civarında ter bezi vardır. Ter bezleri ekrin ve apokrin ter bezleri olarak ikiye ayrılır. Ekrin tipteki ter bezleri tüm vücut yüzeyinde bulunurken, apokrin ter bezleri genital bölgede bulunur.

Normalde vücudumuz metrekaresi başına 1 mlt ter salgılar. Ter bezleri istemsiz çalışan sinir sistemi ile çalışır ve insanlar arasında terleme farklılıkları görülebilir. Bazılarında normal terlemenin 40 katına kadar daha fazla terleme görülebilir. İstemsiz çalışan otonom sinir sistemi fazla çalıştığında da daha fazla terleme ortaya çıkabilir. Yine bazı insanlarda menopoz döneminde, alkol kullanımı sırasında, tiroid bezlerinin fazla çalışması durumunda, Parkinson hastalığında, şeker hastalığında, bazı kanser türlerinde ve ateş yüksekliği ile giden enfeksiyon hastalıkları sırasında fazla terleme görülebilir.

Haberin Devamı

Terleme fazlalığında kişilerin günlük yaşamı çok etkilenir. Bu kişilerde sosyal yaşam ve çevre kısıtlanır. Hatta kişi fazla terlemeyi düşündüğünde heyecanlanarak daha fazla terleyebilir. Üstelik üzerine bir de terin kokması eklenirse bu kişiler tamamen sosyal fobik olabilirler. Terleme çok fazla olduğunda bazen çeşitli bakteriyel ve mantar hastalıkları ortaya çıkabilir.

Çok nadirde olsa bazen terleme hiç olmayabilir. Ter bezlerinin yeteri kadar gelişmemesi sonucu oluşabilir. Bu durumda vücut ısısını ayarlama mekanizması bozulur. Vücudun toksik atıkları yeteri kadar temizlenmez. Ani vücut ısısı yükselmeleri olur. Bu kişilerde ani ölümler görülebilir.”

Haberin Devamı

Hazırlayan: Hanife Yaşar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!