Aç karınla ramazan alışverişi yapmayın!

Güncelleme Tarihi:

Aç karınla ramazan alışverişi yapmayın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2015 00:00

Kendinize bir alışveriş listesi hazırlamanızda fayda var. Neden mi?

Haberin Devamı

Bu yıl sıcak yaz günlerine rastlayan ramazanda alışverişin sabah serinliğinde veya iftardan sonra yapılması gerektiği bildirildi. Çünkü aç karınla çıkılan ramazan alışverişlerinde marketteki ürünler kontrolsüz olarak sepetlere dolduruluyor.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferdi Tanır, yaptığı açıklamada, vatandaşların diğer aylara göre daha yoğun alışveriş yapmaya başladığını söyledi. 

Ramazan ve iftar sofralarını zengin kılmak isteyenlerin market, pazar ve şarküterilerden yapacakları alışverişlerde öncelikle saat konusuna dikkat etmeleri gerektiğini belirten Tanır, alışveriş için en uygun zamanın sabah serinliği veya iftardan sonra olduğunu ifade etti.

Aç karınla yapılan alışverişlerde her şey kontrolsüz olarak sepete atılabiliyor

Haberin Devamı

Doç. Dr. Tanır, günün ilerleyen saatlerinde, iftar öncesi aç karnına yapılacak alışverişin dozunun konsantrasyon düşük olacağı için ayarlanamayacağını belirterek, “Aç karnına yapılan alışverişlerde karar vermekte acele ediliyor, normalin üzerinde tüketim maddesi kontrolsüz olarak sepetlere dolduruluyor. Kişi, beyninde açlık hissi oluştuğu için sindirimi kolay yiyecekler yerine yağlı ve ağır yiyecekler ile gazlı içeceklere yöneliyor. Bunu önlemek için daha önceden sindirimi kolay ve sağlıklı ürünlerin yer alacağı alışveriş listesi hazırlanmalı. İftardan bir süre sonra yapılacak alışveriş de sindirimi kolaylaştıracağı için sağlıklı bir seçim olur” diye konuştu.

Gıdaların son kullanma tarihlerine dikkat!

Alışverişlerde gıdaların son kullanım tarihine dikkat edilmesi uyarısında bulunan Tanır, şunları kaydetti:

“Kapalı gıdaların son kullanım tarihinden önce alınmasına ve mutlaka soğuk ortamda muhafaza edilmiş olmasına dikkat edilmeli. Alışverişlerde ilk sıra hemen bozulmayacak gıdalara yer verilmeli, dondurulmuş ya da soğuk yerlerde muhafaza edilmesi gereken yiyecekler marketten çıkmaya yakın alınmalı. Çabuk çözülüp tekrar dondurulan yiyeceklerin bakteri oluşumunu hızlandırarak gıda zehirlenmelerine yol açabileceği unutulmamalı. Ramazan sofralarında tüketilecek ürünler taze sebze ve meyve ağırlıklı olmalı, bunlar da mutlaka iyice yıkanmalı. Kişiler yaz nedeniyle uzun süre susuz kaldığı için bol bol sıvı tüketmeli. Bu sıvılar fazla şeker, gaz ve yüksek kafein içermemeli. Su, açık çay, bitki veya meyve çayları, ayran veya maden suyu tercih edilmeli.”

Haberin Devamı

Kaynak: Hürriyet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!