Güncelleme Tarihi:
Yumurtanın yüksek oranda A vitamini içerdiğini belirten Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger, A vitamininin sağlığımızdaki yerini anlattı.
Göz sağlığı, üreme sağlığı, kemik sağlığı, normal büyümenin sağlanması, enfeksiyonlara karşı direncin artması, Kan yapımı, Kansere karşı korunma için çok önemli bir vitamindir.
Yumurta: Protein kalitesi yüksek olan yumurta, A vitaminini de yüksek oranda içermektedir. A vitamini deposu yumurta sarısını beslenmenizden eksik etmeyin.
Balık: Haftada 2 veya 3 kez balık tükettiğinizde A vitamini alımına katkı sağlayacaksınız. Balık yağında A vitamini bulunur.
Süt: Her gün ortalama 1 bardak süt tüketmelisiniz. Kalsiyum ve fosfor kaynağı süt, A vitamini de içerir.
Tereyağı:A vitamininden zengin tereyağını da miktarına ve tüketim sıklığına dikkat ederek tercih edebilirsiniz.
Karaciğer: Karaciğer, yüksek oranda A vitamini içerir fakat sakatat türü bir besin olduğundan tüketim sıklığına dikkat edilerek tercih edilmelidir.
Sarı ve yeşil meyve sebzeler: Yeterli A vitamini alımı için beslenmenizde sarı ve yeşil meyve sebzeler; roka, ıspanak, brokoli, bezelye gibi yeşil sebzeler; havuç, tatlı patates, papaya, turuncu kavun, mango, bal kabağı gibi sarı-turuncu sebze ve meyveler tüketebilirsiniz.
Saçlarınızın ve kemik yapınızın öneminin farkındaysanız A vitaminini ihmal etmeyin. Eğer gözlerinizin sağlıklı kalmasını istiyorsanız, saçlarınız ve kemik yapınızın öneminin farkındaysanız A vitaminini ihmal etmeyin. A vitamini, iyi bir görüş sağlar. Özellikle gözler için çok faydalıdır.
Sağlıklı bir cilt, saç ve kemik yapısı için gereklidir. Enfeksiyona karşı koymayı sağlar. Hücrelerin sağlığı ve yenilenmesi açısından önemlidir. Özellikle anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için hamilelerin A vitamini alması gerekir.
Vitamin eksiklerinin vücutta tatsız sonuçlara yol açabileceğini söyleyen Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, özellikle A vitamini eksikliğinin saç ve tırnaklarda kırılmalara yol açtığının altını çizdi ve şunları söyledi:
"A vitamini eksikliği söz konusu olduğunda; görme bozuklukları, kemik ve dişlerde problemler, ciltte kuruluk, saç ve tırnaklarda kırılmalar, halsizlik ve enfeksiyonlara karşı dirençsizlik görülebilir. A vitamini, sağlıklı bir cilt ve kemik yapısı için önemlidir. Antioksidan olarak faaliyet göstererek hücreleri kansere ve diğer hastalıklara karşı korur, yaşlanma sürecini yavaşlatır, yağ depolanmasına yardımcı olur. A vitamininin vücut açısından diğer bir önemi de proteinlerin A vitamini olmadan kullanılamamasıdır.
A vitamini ihtiyacı gebelikte artıyor. Hücre yenilenmesini sağlayan, vücut direncini artıran, görme duyusu için önemli olan A vitamini; yeşil sebzeler, domates, tahıllar, lahana, bitkisel yağlar, havuç ve balda bolca bulunur. Eksikliğini bu besinleri tüketerek giderebilirsiniz.
Günlük A vitamini ihtiyacı yetişkin erkeklerde 1000 mg, kadınlarda 800 mg kadardır. Kadınların gebelikte A vitamini ihtiyacı artar. Gebelikte günlük 1000 mg, emziren annelerin ise 1200 mg kadar A vitamini almaları tavsiye edilir."
HÜRRİYET AİLE ÖZEL