Güncelleme Tarihi:
A vitamini eksikliği söz konusu olduğunda; görme bozuklukları, kemik ve dişlerde problemler, ciltte kuruluk, saç ve tırnaklarda kırılmalar, halsizlik ve enfeksiyonlara karşı dirençsizlik görülebilir. A vitamini, sağlıklı bir cilt ve kemik yapısı için önemlidir. Antioksidan olarak faaliyet göstererek hücreleri kansere ve diğer hastalıklara karşı korur, yaşlanma sürecini yavaşlatır, yağ depolanmasına yardımcı olur. A vitamininin vücut açısından diğer bir önemi de proteinlerin A vitamini olmadan kullanılamamasıdır.
Hücre yenilenmesini sağlayan, vücut direncini artıran, görme duyusu için önemli olan A vitamini; yeşil sebzeler, domates, tahıllar, lahana, bitkisel yağlar, havuç ve balda bolca bulunur. Eksikliğini bu besinleri tüketerek giderebilirsiniz. Günlük A vitamini ihtiyacı yetişkin erkeklerde 1000 mg, kadınlarda 800 mg kadardır. Kadınların gebelikte A vitamini ihtiyacı artar. Gebelikte günlük 1000 mg, emziren annelerin ise 1200 mg kadar A vitamini almaları tavsiye edilir.
B2 vitamini eksikliğinde, ağız kenarında yaralar, dilde kızarıklık, göz kenarında kızarıklıklar, burun kenarında kuruma, kansızlık gibi sorunlar görülebilir. Önemli bir nokta aşırı derecede alkol tüketimi vücuttaki B2 vitaminini azaltır. Ayrıca antibiyotikler, yatıştırıcılar da vücuttaki B2 vitaminini azaltır. Vücuttaki asit oranını düzenleyen, sindirim sistemini düzene sokan, solunum sisteminin çalışmasına yardımcı olan B2 vitamini süt, peynir, yoğurt, yumurta, mısır, kuru baklagiller ve yeşil sebzelerde çokça bulunmaktadır. Bu besinlerden tüketmenizde fayda var. Günlük B2 vitamini ihtiyacı 1,7 mg.