6 bin çocuğa ‘çocuk hakları’ konusunda farkındalık kazandırılacak

Güncelleme Tarihi:

6 bin çocuğa ‘çocuk hakları’ konusunda farkındalık kazandırılacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2019 13:55

GSK Türkiye ve Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), Kırmızıda Dur De! Projesiyle, çocukların bedensel söz hakkı başta olmak üzere tüm haklarının korunması konusunda bilinçlendirilmesini hedefliyor.

Haberin Devamı

2016 yılında TOG sahasında gençlerin yazıp uygulamasıyla başlayan Kırmızıda Dur De!, GSK Türkiye’nin desteği ve çalışanlarının katılımı ile ülke çapında yaygınlaşıyor. Proje kapsamında 2019 yılında 6 bin çocuğa, çocuk hakları ve çocuk hakları mekanizmaları konusunda farkındalık kazandırılacak.

2016 yılında TOG’un İzmir’deki gönüllülerinin deneyimlerinden ortaya çıkan Kırmızıda Dur De projesi, gençler aracılığı ile çocukları, başta bedenin dokunulmazlığı ilkesi olmak üzere çocuk haklarına dair bilgilendirmeyi hedefliyor. Başlangıç olarak İstanbul, İzmir, Bursa ve Konya’da ilkokul çağındaki en az 6 bin çocuğa yüz yüze eğitimlerle ulaşacak proje, 2020 yılında da devam edecek. Projenin pilot uygulamalarında şu ana kadar 328 çocuğa ulaşıldı. Proje kapsamında çocukların beden bütünlüğünün ihlal edilmesi durumunda kendilerini koruyabilmesi ve harekete geçmesi konusunda farkındalıklarının artırılmasına yönelik eğitimler veriliyor.

Haberin Devamı

Projeye katılan 90 Toplum Gönüllüsü genç çocuk hakları üzerine formel olmayan eğitim modülleriyle tasarlanmış başlangıç eğitimlerini tamamladıktan sonra eğitimde edindikleri deneyimlerden de faydalanarak belirledikleri okullarda 3 ve 4. sınıf öğrencileri ile proje etkinliklerini gerçekleştiriyor. Bu sayede çocuk hakları, çocuklarla çalışma ve çocukların her türlü hak ihlalinden korunma yollarına dair kapasitelerinin artırılması hedefleniyor. Proje kapsamında ayrıca 35 GSK çalışanı da gönüllü olarak sahada görev alıyor. Çocuğun kendisinin ve bir başkasının sınırlarını bilmesini sağlamanın temel alındığın eğitimlerde, bu sınırların ihlali durumunda çocuğu doğru yerde ve zamanda, doğru kişiye, doğru şekilde bu ihlali dile getirebilmesi yönünde güçlendirmek üzerine bilgilendirmeler yapılıyor. Çocukların gerekli konularda ‘Hayır’ deme konusunda cesaretlendirilmesi de amaçlanıyor.

GEREKLİ DURUMLARDA ÇOCUKLAR HAYIR DİYEBİLMELİ

Kırmızıda Dur De! çocuk haklarının korunamadığı; çocukların kendilerini iyi ve güvende hissetmediği durumları engellemenin ve gidişata hayır demenin gerekliliğine dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Kırmızıda Dur De! eğitimleri sınıflarda ikişer gönüllü tarafından veriliyor. Çocuklardan ders saatinde sorumlu olan öğretmen (Sınıf/branş öğretmeni, süreç hakkında bilgi sahibi olmak isteyen/süreci gözlemlemek isteyen rehber öğretmen, sürecin sorumlusu olan TOG/GSK gönüllüleri) kişiler gözlemci olarak uygulamaya katılabiliyor. Eğitimler 40'ar dakikadan 3 ders saati olarak uygulanıyor. Toplamda 120 dakika eğitim veriliyor.

Eğitim akışında yer alan mekanizmalar,

• Yeryüzünde birlikte yaşam
• Canlılar arasında insanı farklı kılan özellikler
• İnsanın biricikliği
• İnsanın yapabilme potansiyelinin korunması gerekliliği
• İnsan hakları düşüncesi
• İnsan haklarının korunması
• İnsan haklarının öncelikli ve özel bir alanı olan çocuk hakları (çocukların kendilerini iyi ve güvende hissetmesi temelinde),
• Çocuğun potansiyelini kullanabilmesi için ihtiyaçları
• Tüm çocukların ortak hakları (çocuk hakları Sözleşmesi’nin 4 ilkesi)
• İyi ve güvende hissetmeye dair somut örnekler
• Onay kavramı
• Bedensel söz hakkı
• Hayır deme hakkı
• Destek mekanizmaları

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!