Güncelleme Tarihi:
Regl, genç kızlığa adım atmanın başlangıcıdır. Regl ile birlikte, genç kızların merak ettiği ve her zaman dile getiremediği sorunlar, kendini göstermeye başlar. İşte çekinilen ve merak edilen tüm soruları, Pediatrik Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ümit Ukşal cevapladı.
1. Ergenlik döneminde genital bölgede ne gibi değişiklikler olur?
Ergenlik dönemi, genç kızlarda 11 yaş civarında göğüslerde hafif büyüme ile başlar. Yaklaşık bir yıl kadar sonra ilk adet kanaması ile hormonların faaliyetine bağlı bazı değişiklikler olur. Dış genital organlarda ve koltuk altlarında tüylenme oluşur. Kızlarda genital bölgede tüylenmenin üst sınırı karın alt bölgesinde düz bir çizgi şeklindedir. Tüylerin göbeğe doğru ters üçgen şeklinde devam etmesi, hormonal bir bozukluğun belirtisi olabileceği için önemlidir.
2. Genital bölge tüylerinin temizliğinde ideal yöntem nedir?
Genital bölgede tüylerin yanı sıra; bazı salgı ve yağ bezleri de vardır. Bu bölgenin temizliğine özen gösterilmezse hem rahatsız edici koku hem de enfeksiyonlar ortaya çıkabilir. Ergenlik dönemindeki genç kızlara genital bölge temizliği ve adet zamanında gerekli sıklıkta hijyenik ped değiştirmeleri için eğitim verilmelidir. Tüylerin temizlenmesi de hijyenik açıdan daha sağlıklıdır. Tüyler tıraş edilerek, tüy dökücü kremlerle, ağda veya lazer epilasyonu ile temizlenebilir. Her genç kız için uygun yöntem, tüylerin yoğunluk ve rengine, yaş ve sosyoekonomik koşullara göre belirlenir.
3. İlk regl ne zaman olur? Genç kızlarda regl düzeni nasıl olmalıdır?
Regl’in başlangıç yaşı ailesel özelliklere, ırk-etnik köken, yaşanılan bölge, vücut kitle indeksine göre 11-15 yaş arasında değişir. Ülkemizde ortalama ilk adet yaşı 13 olarak görülür. Siyah ırkta, sıcak iklim kuşağında yaşayanlarda, sosyo-ekonomik durumu daha yüksek toplumlarda ve vücut-kitle indeksi yüksek (kilolu) kızlarda regl daha erkendir. Regl düzeni 22-30 gün aralıklarla olmakla beraber ilk yıllarda düzensizlik görülebilir, genellikle 16 yaşından sonra adet daha düzenli oluşur. Adet düzensizliği devam ederse, Kadın Hastalıkları-Doğum Uzmanı muayenesi gerekir. Yumurtalık kistleri, bazı hormonal hastalıklar düzensiz adetle ortaya çıkabilir. Bu gibi hastalıklar erken tedavi edilmezse kısırlığa yol açabilir.
4. Lazer epilasyon, kansere neden olabilir mi? Yumurtalıklar, kızlık zarı ve lenf bezleri lazer epilasyonundan zarar görebilir mi?
Lazer epilasyon, kansere neden olmaz. Lenf bezleri, kızlık zarı veya yumurtalıklar da lazer epilasyonundan etkilenmez. Çünkü epilasyon lazerleri sadece derinin birkaç milimetre derinliğindeki kıl köklerine ulaşır ve daha derindeki doku ve organları etkilemez.
5. Genital bölge için ağda tercih edilmeli midir?
Genital bölge tüylerinin temizliğinde ağda (geleneksel ağda veya sir ağda) etkili bir yöntemdir. Ancak ağrılı olduğu için yaşı çok genç olan kızlarda uygulama daha zor olabilir. Lazer epilasyonu her yaşta uygulanabilir, ağdaya nazaran daha az olmakla birlikte biraz yanma hissi olur. Ergenliğin başlangıç döneminde 13-14 yaş arası tüylerin çok temiz koşullarda kesilmesi veya hafifçe tıraş edilmesi tavsiye edilebilir. 16 yaş sonrası ağda veya lazer daha uygundur.