Güncelleme Tarihi:
Hayvansal gıdalar doymuş yağ asitleri içerir, dolayısıyla kalp ve damar hastalıkları açısından sakıncalıdır. Kolesterol ve kalp açısından az miktarda tüketilmelidir.
Günlük önerilen kırmızı et miktarı 100 g ve haftada 3 defa tüketilmesi tavsiye ediliyor. Fakat özel günlerde bu miktar aşılsa da göz ardı edilebilir. Kurban Bayramı’nda etleri kavurma veya kızartma şeklinde tüketmek yerine önerdiğimiz pişirme tekniklerinden olan haşlama, ızgara veya fırında pişirmek daha sağlıklı. Böylelikle önerilen pişirme tekniği sayesinde mide rahatsızlıklarını da önlemiş oluruz.
Izgara yönteminde etin kömürleşmemesine, dışı pişen içi çiğ kalan etlere dikkat edilmeli. Ayrıca Kurban Bayramı’nda etin taşıdığı yüksek riskten dolayı çiğ et tüketilmemesi tavsiye edilir.
Burada eti kavurmak ve kızartmak için kullandığımız kuyruk yağı, tereyağı ve margarinleri tavsiye etmiyoruz. Eti kendi yağında pişirmek, yemeğe lezzet kattığı kadar düşük kalorili olmasını da sağlar. Dilerseniz burada biraz da baharat ekleyebilirsiniz.
Et yemeklerinin yanında aynı zamanda hamurlu gıdalar da sakıncalı. Birden tüketildiğinde reflü, gastrit ve mide yanması gibi mide rahatsızlıklarına neden oluyor. Et yemeklerinin yanına hamurlu gıdalar yerine salata tüketmek daha doğru bir tercih olur.
Çikolata ve şerbetli tatlılar kalorisi yüksek olmakla beraber fazla miktarda tüketildiğinde mide yanmalarına ve ani kan şekeri yükselmelerine neden olur. Burada sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmelidir.