3 yaşından sonra diş macunu kullanılmalı

Güncelleme Tarihi:

3 yaşından sonra diş macunu kullanılmalı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2011 14:00

Çocukluk dönemi diş fırçası ve diş macunu seçimi nasıl olmalı?

Haberin Devamı

Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Nihat Tanfer, en erken dönem olan 6-8 aylık dönemde diş temizliğine başlanması gerektiğini belirtiyor.

Okul öncesi çocuklarda önemli olan çocuğa diş fırçalama alışkanlığını kazandırmaktır. Diş fırçası kullanımına, arka dişlerin çıkmasından sonra ortalama 2,5 - 3 yaşında başlanmalıdır.

Çocuğun ağız büyüklüğüne uygun, yumuşak ve naylon kıllardan üretilmiş diş fırçaları kullanılmalıdır. Fırça kılları aşınır aşınmaz (ortalama 6 ay) mutlaka değiştirilmelidir. Sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce sadece üçer dakikalık etkili bir fırçalama işlemi yeterlidir. Her iyi alışkanlık gibi diş fırçalama alışkanlığı da çocukluk döneminde kazanılacaktır. Bebeklik döneminde ve üç yaşına kadar çocuklarda diş macunu kullanımı önerilmez. Diş macunu kullanımına üç yaşından sonra başlanmalıdır. Ancak reklamlarda görüldüğü gibi fırça büyüklüğünde değil bir leblebi kadar macun, fırçalama için yeterli olacaktır.

Haberin Devamı

Şekerli yapışkan yiyecekler diş çürükleri açısından oldukça tehlikeli!

Nişasta veya şeker içeren gıdaların ana öğünlerle beraber yenmesi, bir başka deyişle ara öğün olarak tüketilmemesi gerekmektedir. Özellikle yapışkan olanları bu gıdalar arasında en tehlikeli olanlarıdır. Nişasta ve/veya şeker içeren yapışkan yiyecekler dişler üzerine yapışıp uzun süre orada kalabilirler. Bu da diş çürükleri açısından oldukça tehlikeli bir durumdur.

Çocukların beslenme çantası hazırlanırken bunlara dikkate edin.

• Peynir, süt, elma ve havuç gibi besinlerin içeriğindeki bazı maddeler, ağızdaki asit miktarını azaltıyor, diş çürüklerinin önüne geçiyor.

• Peynir, yapısındaki kalsiyum fosfat ve peptitler ile ağızdaki asit miktarını azaltarak, dişin yapısını güçlendirir. Peynir ayrıca tükürük akışını uyararak asit ortamını azaltmakta ve mekanik temizliğe yardımcı olmaktadır.

• Süt, içeriğindeki kazein, kalsiyum, laktat, iyonize kalsiyum, fosfat iyonları, yağ ve vitaminler ile diş çürüklerini engellemektedir. Ancak süte katılan şeker çürük riskini artırır.

• Yer fıstığı, fosfat ve kakao, tannik asit içeriği ile ağız sağlığının korunmasına yardımcı olur.

• Elma ve havuç gibi meyveler ise ısırarak yenildiğinde dişlerin mekanik olarak temizlenmesine ve dişeti sağlının korunmasına yardımcı olur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!