Güncelleme Tarihi:
Çalışma sırasında 4 aylık ile 3,5 yaş arasındaki çocuklara iki yılda en az 5-10 kez enginar püresi verildi. Tekrarlanan denemelerin ardından çocukların yüzde 21'i tabağını silip süpürmeye, yüzde 40'ı da enginarı sevmeye başladı. Çalışma, çocukların yemesi için sebzelerin tadının başka yiyeceklerle maskelenmesi gerektiği inanışını da yıktı.
Çocukları üç gruba ayıran araştırmacılar, bir gruba sadece enginar püresi verirken diğer grupların pürelerine şeker ya da bitkisel yağ ekledi. Grupları zaman içinde yenilen püre miktarında artış olup olmadığına göre değerlendiren araştırmacılar, sade püre ile şeker eklenmiş püre yiyenler arasında herhangi bir fark olmadığını ortaya çıkardı.
Leeds Üniversitesi Psikolojik Bilimler Enstitüsü'nden Profesör Marion Hetherington, çocukların iki yaşından sonra seçici davranmaya ve yeni şeyler denemeye isteksiz olmaya başladıklarına dikkati çekerek, çocuklara sebze sevdirmek için iki yaşından önce ve sık sık sebzeli yemekler verilmesini önerdi.
Hetherington, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen çalışmada enginarı evlerde sık pişirilmeyen bir sebze olduğu için tercih ettiklerini belirtti.
Çalışma, PLOS ONE dergisinde yayımlandı.
AA