Güncelleme Tarihi:
Çocuklarda diş fırçalama yöntemi nasıl olmalı?
* Diş fırçalama işlemi ortalama 2 dakika sürmeli, her dişin üzeri 8–10 kez fırçalanmalı.
* Diş fırçalarken mutlaka diş-dişeti birleşim yeri özellikle fırçalanmalı. Amaç diş yüzeyindeki yemek artıklarını, bakteri plağını uzaklaştırmak olmalı.
* Doğru diş fırçalama tekniği olarak, diş fırçası 45 derecelik açı yapacak biçimde tutulmalı ve diş eti hizasından başlanarak ağız boşluğuna doğru fırçalanmaya başlanmalı.
* Dış yüzeylerden başlayan fırçalamanın sert darbeler halinde değil, yumuşak ve daireler çizecek biçimde, ön dişlerden arka dişlere doğru yapılmalı.
* Sonrasında dişlerin iç yüzeyleri de aynı şekilde fırçalanmalı. Bu işlemde fırça eğik tutulmalı ve diş etinden ağız boşluğuna doğru hareket ettirilmeli.
* Dişlerin çiğneme yüzeyleri fırça düz olarak ileri geri hareket ettirilerek fırçalanmalı.
Çocuklarda macun kullanımı nasıl olmalı?
Bilinenin aksine, çocuklarda macun kullanımı şart değil. Yine de tadı bakımından, çocuğu diş temizliğine alıştırabilmek için ufak bir dokunuş olarak, çocuklara özel diş macunları sürülebiliyor. Çünkü çocuklar ağız içini çalkalayıp tüküremediklerinden, fazla macun ağız içinde ve diş minesinde kalarak yutulabiliyor. Ancak reklamlarda görülen 3 -5 cm. değil, bir mercimek tanesi kadar macun fırçalama için yeterli oluyor. Macun içinde bulunan florürün fazlası diş çürüklerine neden olacağından yetişkinler için sağlıksız olduğu kadar çocuklar için de sakıncalı olabiliyor. Bu nedenle 2,5 yaşından önce diş macunu kullanımı tavsiye edilmiyor.
Diş Hekimi Merih Keçe