Güncelleme Tarihi:
Cinselliğin gelişip kendi sağlıklı örgüsünü oluşturmadıkça sağlıklı bir yaşamdan söz edilemeyeceğini söyleyen Pedagog Sonay Tuğrul, cinsel gelişimin evrelerini ve fiziksel-psikolojik değişimleri anlattı.
Cinsellik gelişip kendi sağlıklı örgüsünü örmediği taktirde, sağlıklı bir yaşamdan söz etmek pek de olasılığı değildir. Cinselliğin ilk evreleri (2-4 yaş dokunma ve duygusal tanıma dönemi) çocukta oral ve anal evredir. Anne ve baba oral dönemde dokunuşlarıyla güven vermeye başlar. Cinsiyet rollerinin sağlıklı oluşturulması toplumsallaşma sürecinde cinsel kimlik edinme aşamaları bu anlamda, kanımca önemli olacaktır. Bakış açısı olarak kız ve erkek olmak bir farklılık ancak ötekileştirme dışlaştırma için bir unsur olmamalı elbette.
Çocuğun olgunlaşma belirtileri gözlenmeye başlandığında (boy uzaması, kilo alma, kıllanma, göğüslerin büyümesi, ses kalınlaşması, ereksiyon, menstürasyon, gece boşalması, mizaç değişiklikleri vb.) ergenlik dönemi başlamış demektir. Cinsellik bir sorun değil, olsa olsa yaşamın doğal bir döngüsü olabilmeli aslında. Üstelik cinsellik salt biyolojik bir süreç de değildir. Cinselliğin aynı zamanda duyusal ve iletişimsel bir süreç olduğunun kabulü belki yüzyıllar alacaktır.
Cinsel merak 2 yaşında başlıyor
Çocuklarda cinsel merak erken uyanır. 2 yaşından itibaren kendi bedenine merak olarak yönelen davranışları başlar (Vücut organlarını tanıma, işlevlerini anlama). Etrafındakilerin cinsiyetlerinin farklı olduğunu bilme, 5-10 yaşları arasında cinslerin birbirinden kaçınma davranışları gözlenir ve bu dönem ömür boyu karşı cinsle ilerde kuracakları ilişkilerdeki tutumları belirler. Sağlıklı kız - erkek arkadaşlıkları karşı cins ilişkilerinin aslında ilk provalarıdır ve anne-babalar bu arkadaşlıkları doğal karşılamalı, zaman zaman gencin arkadaşlarını da tanımalı, baskı ve kışkırtmadan kaçınılmalıdır. Çünkü ortaya bir yanlış çıkmışsa bu o günün değil, daha önceleri cinselliğe karşı takındıkları tavırlarla ilgilidir. 5-10 yaşlarında teknik olarak üremeyi doğadaki hayvanları yorumsuz olarak göstermekten kaçınılmamalıdır. Örneğin; bir civcivin oluşumu anlatılabilir.
Mastürbasyonu deneme oranları
Diğer taraftan, Pomeroy ergenlikte ve yetişkinlik döneminde mastürbasyonu doğal saymıştır. Pomeroy’un verdiği rakamlara göre on beş yaşına dek olan bütün erkeklerin yüzde yüzü kızların ise yüzde altmışı mastürbasyonu en az bir kere denemişlerdir. Tüm bunları dile getirmekte amaç mastürbasyona ahlaki bir suç olarak bakmamayı sağlamaktır. Çünkü mastürbasyona çocuğu veya ergeni iten nedenlerin birçoğu anne baba tutumlarıyla yakından ilgilidir.
Kültürümüze göre cinsellikle ilgili sorular kız ise anneye, erkekse babaya sormalı şeklindedir. Ancak bunun dışında ergenlikteki kızların, kurduğu güven ilişkisine göre de babasına; erkeklerin ise annesine soru yöneltmesi yanlış olmaz. Genellikle ergen neyi sordu ise sadece o kadarını, kısa ve açık olarak yanıtlamak doğrudur ancak bilemedikleri soruların yanıtlarını araştırmalı ve doğru bilgi vermelidirler. Anında doyuma gerek olmadığı, tatmin olma olgusunun ertelenebileceğini, cinselliğin fiziksel olduğu kadar, duygu ile ilgili bir yönünde olduğunu eğitim sırasında kesinlikle öğretmelidir.
Ailelerin dikkat etmesi gereken hususlar
Mahremiyetine saygı gösterilmesi, utanma yerine diyaloga dayalı bir İletişim kurulması, sorular karşısında soğukkanlı olunması, ergenin cinsellikle ilgili nasıl düşündüğünü bakış açısının ne olduğunu anlamaya çalışılması, ailelerin kendi cinsel sorunlarının farkına varması ergenin keşfetme, hareket etme ve soruları can kulağıyla dinlenmesi önemlidir. Diğer taraftan sorguya çekilir bir tavırda iletişim kurulmaması gerektiği de unutulmamalıdır. Şayet cinsellikle ilgili ergen hiç soru sormuyorsa, bunun nedeninin ne olabileceğini de aileler düşünmelidirler. Ergen kızların ve erkeklerin kendi yaşıtlarıyla veya internetten cinsellikle ilgili edindikleri yanlış bilgilerinin önüne öncelikle, anne-babalar ergenle güven ilişkisi kurarak birçok hataların önüne geçilebileceğini unutmamalıdırlar.