Güncelleme Tarihi:
Hastalık belirtilerinin ortaya çıkması; haftalar, aylar hatta yıllar bile sürebilir. Bazen çok az ya da hiçbir belirti olmayabilir ve bu durumda rahatsızlık hissedilmeyebilir. Özellikle kadınlar, hastalığın varlığını fark etmeyebilirler.
Bulaşma olduğu ya da kuşku duyulduğu zaman öncelikle doktara başvurmalı ve mutlaka AIDS, FRENGİ, HEPATİT B, HEPATİT C v.b. kan testleri yaptırılmalı veya cinsel organda akıntı varsa, akıntıya neden olan mikrobun cinsinin ve hangi antibiyotiğin etkili olduğunun saptanması için kültür antibiyogram testleri yaptırılmalıdır.
Kan muayenesinde virüsün ve virüse karşı vücudun oluşturduğu bağışık madde aranır. Kanda antikor varsa virüs de var demektir.
HIV/AIDS'İN PSİKOLOJİK BOYUTLARI
[fotogaleri=2595]
En fazla cinsel yolla bulaşan bu hastalıktan korunmak için en emin yol; tek ve bilinen sağlıklı bir eşle seks yapmak, ya da kondom ( prezervatif ) kullanmaktır. Güvenli olmayan cinsel ilişki, herhangi bir cinsel hastalığa veya AIDS hastalığına yakalanmaya neden olabilir.
AIDS; dokunma, tokalaşma, sosyal öpüşme, aynı havayı teneffüs etme, aynı tuvaleti kullanma gibi dış temaslarla bulaşan bir hastalık değildir. Bu nedenle insanların AIDS'li hastalara yaklaşmaması ya da onları toplumdan dışlaması hem gereksiz hem de yanlış bir tutumdur.
Ayrıca AIDS; evcil hayvanlardan, yüzme havuzlarından, tabak ya da bardaklardan da bulaşmaz. Bu nedenle insanların bu konularda korkutulması ya da yersiz kaygılara düşürülmesi çok yanlıştır.