Revizyon burun estetiği nedir?

Güncelleme Tarihi:

Revizyon burun estetiği nedir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2024 09:24

Daha önce estetik burun ameliyatı olmuş ancak istenilen sonucu elde edememiş hastalar ikinci, üçüncü veya daha fazla ameliyata ihtiyaç duyulabilmektedirler. Revizyon burun estetiği ameliyatı, rinoplasti sonrası burnun anatomisinden ya da fonksiyonel yapısından kaynaklı problemler nedeni ile birden fazla kez yapılan rinoplasti ameliyatlarına verilen isimdir. estetik burun ameliyatlarında belli bir oranda ikinci bir ameliyat olma olasılığı vardır. Bu oran hastaya ve hastanın burun yapısına göre değişmektedir.

Revizyon rinoplasti birçok neden kaynaklı olabilir, ameliyat sürecinden, ameliyat sonrasındaki iyileşme sürecinden, kişinin kendi fizyolojik ve anatomik özelliklerinden kaynaklı olabilir. Genellikle ilk ameliyattan en az 6-12 ay sonra gerçekleştirilebilmektedir. Çünkü iyileşme sürecinin büyük ölçüde tamamlanmış olması revizyon ameliyatın konforlu ve alınan sonucun başarılı olmasını sağlar. İlk burun estetiği ameliyatından sonra hasta sabırsız ve tekrar ameliyat olmak için ısrarcı olabilir ancak bu durum ameliyat başarısını ve iyileşme sürecini etkileyeceği için hastayı sabırlı olması yönünde ikna etmek gerekir. 

Revizyon ameliyatlarda en önemli unsur mevcut olan burunda problemin ne olduğudur. Probleme yönelik bir yaklaşım gerektirir. Primer yani ilk burun ameliyatlarında burnu şekillendirmek için burnun kendi içerisindeki septum kıkırdağı kullanılırken, revizyon ameliyatlarda bu kıkırdak kullanılmış olduğundan vücudun başka yerlerinden kıkırdak almak gerekebilir. Özellikle eğri burunlarda, burun çatısından problem olan durumlarda, burun ucu kıkırdaklarında problem olduğu durumlarda vücudun başka yerinden kıkırdak alma ihtiyacı artabilmektedir. İhtiyaca göre kulaktan ya da kaburgadan kıkırdak alınabilir. Eğer kıkırdak ihtiyacı fazlaysa kaburga tercihi mantıklı olacaktır. Günümüzde vücudunun başka yerinden kıkırdak alınmasını istemeyen hastalar için kadavra kıkırdağı seçeneği de mevcuttur. İhtiyacı olan hastalar için steril şartlarda temin edilerek ameliyat sırasında kullanılabilir. Ameliyat sonrası süreç ise primer ameliyatın iyileşme sürecine benzer şekilde ilerler.

Burada önemli olan revizyonun boyutudur. Bazen sadece törpü ile düzeltilebilecek küçük bir sorun olabilir, bazen de burnun kıkırdak ve/veya kemik çatısını içine alan büyük sorunlarla karşılaşılabilir. Böyle bir durumda eğer burunda yeteri kadar kıkırdak yoksa kaburga veya kulak kepçesinden kıkırdak almak gerekebilmektedir.

Revizyon ameliyatlarında ameliyat sayısı arttıkça riskler de artmaktadır. Hasta bu konuda çok ayrıntılı bir şekilde bilgilendirilmelidir.

Dr. Zeynep Erol

İlandır

BAKMADAN GEÇME!