Hava kompresörü nedir, hangi alanlarda kullanılır?

Güncelleme Tarihi:

Hava kompresörü nedir, hangi alanlarda kullanılır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2022 15:56

Hava kompresörü, havayı ve diğer gazları sıkıştırma prensibiyle çalışır. Kısacası atmosferden aldığı havayı sıkıştırır. Bu sıkıştırmaları yapısına göre farklı şekilde yapabilmektedir. Havayı içerisinde depolamaktadır ve belirtilen şiddette havayı dışarıya vermektedir. Bugün sizlere hava kompresörü ne işe yarar, hangi alanlarda kullanılır gibi konuları anlatacağız.

Hava kompresörü ne işe yarar?

Hava kompresörü genellikle sıkıştırılmış havanın lazım olduğu her sektör ve her işte kullanılmaktadır. Pnömatik çalışma sistemi sayesinde içerisinde bulunan havayı sıkıştırarak basınçlı bir şekilde dışarıya çıkmasını sağlar. Ayrıca vakum elde etmek ve atmosfer basıncının altına inmek içinde kullanılır.

Ucuna farklı aparatlar takılabilir. Air kompresörün gücü hesap edilirken bu takılan aparatların harcadığı hava miktarının da yine hesaplanması gerekmektedir.

Ayrıca kompresörler ile makineler çalıştırılmaktadır. Aslında elektrik enerjisiyle makineleri çalıştırmak çok daha uygun bir işlemdir. Ancak elektrik geriliminin düşük olduğu yerlerde hava kompresörü yardımıyla makine çalıştırılmaktadır.

Basınçlı havayı normal bir şekilde kullanmak isterseniz bunu maliyeti çok yüksek olacaktır. Kompresör size basınçlı havayı en ucuz şekilde kullanmayı sağlamaktadır.

Havanın sıkışmasıyla ortaya çıkan güç sayesinde sıkıştırma, taşıma, kaldırma gibi işleri kolaylıkla yapmayı sağlamaktadır.

Tazyikli su elde ederken kompresörden yararlanırız. Tazyik suyun şiddeti değildir aslında su ve sıkıştırılmış havanın şiddetidir.

Hava kompresörü nasıl çalışır?

Hava kompresörlerinin çalışma mantığının atmosferden alınan havayı içerisinde sıkıştırarak yüksek basınçlı bir şekilde kullanıma sunması olduğunu söyledik. Hava giriş bölmesinden atmosferde bulunan hava veya gazlar içeriye alınır. Kompresörün çalışma prensibine göre içeriye alınan bu hava içeride sıkıştırılıyor. Daha sonrasında sıkıştırılan bu hava kompresörün çıkış noktasında basınçlı bir şekilde dışarıya çıkıyor.

Hava kompresörü hangi alanlarda kullanılır?

Hava kompresörlerinin aslında birçok alanda kullanıldığından bahsettik. Ancak günümüzde karşılaştığımız ve çok sıklıkla kullanılan sektörler, bu sektörlerde ne amaçlarla kullanıldığını inceleyelim.

İlk olarak otomotiv sektöründen başlayalım. Otomotiv sektöründe hava kompresörü gerçekten çok sık kullanılmaktadır. Küçük işletmelerden büyük işletmelere kadar birçok noktada kullanılmaktadır. En bilindik kullanım şekli araba lastiği havası şişirmek için kullanılmasıdır. Lastikçiler ve benzinliklerde bunu görmekteyiz. Araba lastiklerinizin inmiş veya azalmış havasını hava kompresörlerü yardımıyla şişirmekteyiz. Yine oto tamircileri sıklıkla kullanmaktadır. Oto tamircilerinde vidaları sıkmak güçlü bir şekilde sıkmak veya açmak için kullanılmaktadır. Yine oto boyacıları boyaları püskürtmek için kompresör havasından yararlanmaktadır. Aslında en bilinen ama matkap olarak gördüğümüz lastikçilerin lastik söktüğü alette bir kompresöre bağlıdır. Kompresör yardımıyla lastiklerin bijonları açarlar ve sıkarlar.

Petrol sektöründe gazı sıkıştırmak için çok büyük bir güç gerekmektedir. Yine bu gücü kompresörler yardımıyla elde etmekteyiz.

Eğme, bükme gibi işler yapan işletmelerde işler kompresör yardımıyla yapılır.

Hava kompresörü çeşitleri

Hava kompresörlerinin kullanım alanı, çalışma mantığı gibi özelliklerle kendi içlerinde sınıflandırılmaktadır. Kompresörler kendi içinde 6’ya ayrılmaktadır. Bunlar; pistonlu kompresörler, vidalı kompresörler, jet kompresörler, dönel pozitif yer değiştirmeli kompresörler, merkezkaç kompresörler ve eksenel akımlı kompresörler olmak üzere. Sizlere bu kompresörlerin çalışma mantığını anlatalım.

Pistonlu kompresörler

Pistonlu kompresörler, aslında adından da anlaşılabileceği üzere yapısında piston bulunmaktadır. Bu piston ileri geri hareketler yaparak içinde bulunan havanın veya gazın sıkışmasını sağlamaktadır.

Vidalı kompresörler
Vidalı kompresörlerin yapısında vida bloğu ve rotor bulunur. Rotorlar vida bloğu içerisinde yerleştirilmiştir. Vida bloğu içerisinde 2 adet rotor bulunmaktadır. Bu rotorların yapısında hava girecek boşluklar vardır ve hava bu boşluklara girer daha sonrasında rotorların hareketi ile bu hava boşluğunda bulunan havanın bulunduğu yer daralır ve hava sıkışır. Sıkışın hava vida bloğundan güçlü bir şekilde dışarıya çıkarılır.

Jet kompresörler
Jet kompresörlerde kendi içerisinde ayrılmaktadır. Bunlar hidrolik kompresör ve göz buhar kompresörüdür.

Hidrolik kompresörler, su yardımıyla çalışmaktadır. Bu sularla beraber havayı sıkıştırmaktadır. İçerisinde herhangi bir endüstriyel hareketli parça bulunmamaktadır.

Gaz ve buhar kompresörü ise kinetik enerjiden yararlanılmaktadır. İçerisinde sıcak hava bulunur ve bu sıcak havanın genleşmesi sağlanır. Genleşen hava içeride kinetik enerji oluşturur. Yalnız normal kompresörlerden farkı sıcak hava üflemesidir. Bu kompresörler termo kompresör olarak kullanılmaktadır. Sıcak havaya ihtiyaç duyulan işler için uygundur.

Dönel pozitif yer değiştirmeli kompresörler

Dönel pozitif yer değiştirmeli kompresörlerin çalışma mantığı ise, hava kademeli ve az miktarlarda kompresör içine alınmaktadır. Bu az miktarda alınan hava sayesinde basınç arttırılır. Daha sonrasında artan basın kompresör içerisinde bulunan yüksek basınç merkezine aktarılır.

Merkezkaç kompresörler

Merkezkaç kompresörlerde adından da anlaşılacağı üzere merkezkaç kuvvetinden yararlanılır. Kompresör içinde dairesel bir hazne bulunmaktadır ve hava buraya alınmaktadır. Daha sonrasında hızlanan dönme hareketi ile havanın sıkışması sağlanır.

Eksenel akımlı kompresörler

Eksenel akımlı hava kompresörlerinin çalışma mantığı ise şu şekildedir; hava dönme eksenine paralel olacak şekilde içeriye alınır. Alınan bu hava helise şekilde ilerler ve bu ilerleme ile basınç sürekli artar.

İlandır

BAKMADAN GEÇME!