1923’ten beri diyabeti yenmek için değişimin öncüsüyüz

Güncelleme Tarihi:

1923’ten beri diyabeti yenmek için değişimin öncüsüyüz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2022 18:02

Dünyanın en büyük vakfı tarafından yönetilen ve 99 yıllık diyabet mirasıyla yenilikçi tedaviler sunan global sağlık şirketi Novo Nordisk, Dünya Diyabet Günü’nde diyabeti değiştirmeye öncülük etmek için çalıştıklarını açıkladı. Novo Nordisk Türkiye Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Jens Pii Olesen, dünyada her yıl 6,7 milyon yetişkinin diyabet veya komplikasyonları nedeniyle hayatını kaybettiğine değinerek durumun ciddiyetine dikkat çekti.

Novo Nordisk’in Türkiye Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Jens Pii Olesen, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, diyabetin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük bir hızla artarak 21.yüzyılın en büyük sağlık sorunlarından biri olduğuna dikkat çekti. Olesen, “Novo Nordisk diyabeti değiştirme misyonu ile kurulmuş bir şirket. Amacımız daha sağlıklı toplumlar için diyabet ve obezite, nadir kan ve endokrin hastalıkları gibi ciddi kronik hastalıkların üstesinden gelecek değişimleri gerçekleştirebilmek. Bunun için odaklandığımız tedavi alanlarında bilimsel atılımlar yapıyor, yeniliğe ve değişime öncülük ediyoruz. Diyabet tedavisinde insan insülinleri, modern insülinler ve yeni nesil insülinler ile bu alandaki tüm alternatifleri sunabilen sağlık şirketlerinden biriyiz” dedi. 

2021 verilerine göre, dünyada her 5 saniyede 1 kişi diyabet sebebiyle hayatını kaybediyor. Toplam 537 milyon kişi diyabetle yaşıyor, bunun anlamı her 10 kişiden 1’i diyabetli. Diyabet, beraberinde komplikasyonları da getirebilen bir hastalık; diyabetli her 3 kişiden 1’i kardiyovasküler hastalık ile yaşıyor. Türkiye ise toplam 9 milyon diyabetli birey ile Avrupa’da birinci sırada geliyor ve bu rakamın 2045 yılında 13 milyona çıkacağı hesaplanıyor. 

Sürdürülebilir iş yaklaşımı ile çok sayıda global proje yürüttüklerini de belirten Olesen, “Dünya Diyabet Vakfını 20 yıl önce kurmuş olmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Ayrıca düşük gelirli ülkelerde 2030 yılına kadar 100.000 tip1 diyabetli çocuğa ücretsiz insülin tedariği sağlamayı hedefleyen “Çocuklarda Diyabeti Değiştirmek” programı da yürüttüğümüz büyük global programlardan biri” dedi.

Diyabet alanında 100 yıla yakın uzmanlıkları ile, bu alanda tedaviler geliştirmeye devam ettiklerini belirten Olesen, diyabeti doğru ve etkin tedaviyle yöneterek, diyabetin yol açabileceği çeşitli komplikasyonları önlemenin mümkün olduğu bilincini yaratmayı da amaçladıklarını söyledi.

Novo Nordisk’ten “Fazla Şeker” Projesi

Kan şekerinin kontrol altında olmaması, yani “Fazla Şeker”, dolaşım sisteminde hasarlanmaya sebep oluyor. Etkili glisemik kontrol sağlanamadığında ise nöropati, retinopati, nefropati ve kardiyovasküler hastalıklar gelişirken yaşam kalitesi olumsuz yönde etkileniyor. İleri düzey organ hasarlarını önlemek için etkili kan şekeri kontrolü ile “Fazla Şeker”i kontrol altına almak gerekiyor. 

Novo Nordisk “Fazla Şeker” kampanyasıyla, diyabetli bireylerin iyi tedavi yönetimi ile “Fazla Şeker”in olası etkilerinden korunmasını ve ilerlemeden tespit edilebilmesi için farkındalığı arttırmayı hedefliyor. Bu amaçla hazırlanan dört filmde, diyabetten etkilenen organlar ‘göz, kalp, böbrek ve ayak’ karakterleri Kadir Çöpdemir, Dolunay Soysert, Güven Kıraş gibi usta sanatçıların sesleriyle dile geliyor ve diyabetlilere önerilerde bulunuyorlar. Bu eğlenceli girişi, uzman hekim videoları takip ediyor. Konusunda uzman doktorlar Prof. Dr. Oğuzhan Deyneli, Prof. Dr. Serpil Salman, Prof. Dr. Özgür Demir, Uzm. Dr. Enver Göncüoğlu devam filmlerinde, diyabetli bireylere istenmeyen etkileri nasıl önleyebileceklerini anlatıyorlar. Farkındalık projesine ait tüm içeriklere diyabet.com web sitesi ve instagram hesabı üzerinden ulaşılabilecek. 

Web sitesini ziyaret edenler diyabet konusundaki bilgilerini test edebilecek, konuyla ilgili makalelere ulaşabilecek ve diyabet farkındalığı oluşturmak amacıyla hazırlanan içerikleri indirerek kendi sosyal medya hesaplarında kullanabilecekler.

1923’ten beri diyabeti yenmek için değişimin öncüsüyüz

NOVO NORDISK BİR ASIRDIR YENİLİKÇİ TEDAVİLER İÇİN ÇALIŞIYOR 

Novo Nordisk’in  yenilikçi kimliğinin temelini Araştırma ve Geliştirme faaliyetleri oluşturuyor ve dünyada Ar-Ge’ye en çok bütçe ayıran şirketler arasında görülüyor. Novo Nordisk, her yıl global gelirlerin %12’sinin Ar-Ge çalışmalarına aktarıyor.

Türkiye ise Novo Nordisk’in Klinik Araştırma merkezleri arasında yer alıyor. Şirket Türkiye’de, Ar-Ge yatırımları ölçeğinde ilaç şirketleri arasında ilk 5’te yer alıyor. Ar-Ge hattındaki bütün moleküllerin Türkiye’de çalışılması hastaların en gelişmiş tedavilere erken erişim imkânı sağlıyor. 

İnsan insülinleri, modern insülinler ve yeni nesil insülinler ile bu alandaki tüm alternatifleri sunabiliyor. Novo Nordisk, dünyadaki toplam insülinin %50’sinin tedarikçisi. Geçmişten gelen deneyimle devrim niteliğindeki yeni nesil ürünler de geliştiriyor. Novo Nordisk’in Ar-Ge çalışmalarında dünyada 70’ten fazla iş birliği var.”

İlandır

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!