Adımlar sağlık için atıldı

Güncelleme Tarihi:

Adımlar sağlık için atıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2002 01:48

Herkes İçin Spor Federasyonu tarafından Fatih Ormanı'nda düzenlenen ‘Bahara Merhaba’ yürüşüne katılan 7'den 70'e yüzlerce kişi, 4 kilometrelik parkur adımlarını sağlık için attılar.

Herkes İçin Spor Federasyonu Başkanı, ünlü sanatçı Göksel Arsoy'un düzenlediği yürüyüş saat 11.00'de Fatih Ormanı girişinde başladı. Sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenme, spor sağlığı gibi konularda bilgilerin yer aldığı broşürler ile federasyonun amblemini taşıyan tişörtlerin dağıtıldığı yürüyüş, yaklaşık 45 dakika sürdü. ‘Gençlik Marşı’nın da söylendiği yürüyüşe Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Abdülkadir Eryılmaz, Sakarya Üniversitesi ile Trakya Üniversitesi'nden de çok sayıda öğrenci de katıldı. Bu arada bazı aileler yanlarında getirdikleri köpekleri ile yürüdü.

Halaylar çekilip, konuşmaların yapıldığı yürüyüş öncesinde Federasyon Başkanı Göksel Arsoy, sporun her yaşta ve her zaman yapılması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

‘‘Amacımız spor seferberliği değil, sporun bir alışkanlık haline gelmesini sağlamak. Amerika Bİrleşik Devletleri'nde her yıl 2 milyon kişi hareketsizlikten yaşamını yitiriyor. ABD yetkilileri, vatandaşlarının sağlıklı spor yapabilmesi için milyonlarca dolarlık yatırımlar yapıyor. Bu bizim ilk faaliyetimiz. Bundan sonrda da federasyon olarak bunların devamını düzenleyeceğiz.’’



Her yaş için en ideal spor yürüme


Yürümenin faydaları: Yürüyüş vücut için en güvenli ve en az travmatik egzersizdir. Tüm kasları, kalbi ve ciğerleri çalıştırır, kan dolaşımını geliştirir. Koşu kadar iyidir. Her yaştakilerin katılabileceği aile sporudur. Hamile kadınlar için bile idealdir.

Yürüşüş programı: Orta ve rahat bir hızla 1.5 kilometre yürüyün. Geçen süreyi kaydedin ve 1.5'a bölün. Elde deceğiniz rakam temel kilometre hızınızdır (THK). İkinci hedefiniz THK'nizi düşürmektir. 3 kilometreyi 10'dakikada yürümeyi hedefleyin. 10 dakika/km hedefine ulaştığınızda en düşük ideal nabız hızınızı hesaplayın. Bunu şöyle hesaplanır: Nabız hazını - yaşınız x 0.60. Örneğin 30 yaşındaki bir kişininin nabız hızı 220 olsa 220-30=190x0.60=114 olmalıdır. Böylece 30 yaşındaysanız nabzınız 110-120 atımları arasındaki bir hızla 45 dakika ile 1 saat yürüyün. Bunu haftada 5 kez tekrarlayın.

Isınma, soğuma: Tüm sporlarda olduğu gibi yürüyüşte de ısınma ve soğuma çok önemlidir. Yürüme öncesinde kaslarınıza hafif bir gerdirme, yeterli sayılır. Soğumada ise yürüyüşün son 5 dakikasında hız kademeli azaltılır, bitiminde ise hafif cimnastik hareketleri ile tamamlanır.

Ayakkabılar önemli: Yürüyüşte ayakkabılar çok önemlidir. Ayakkabı iyi bir topuk dengesine, esnekliğe, hafifliğe sahip olmalı ayağa iyi destek vermelidir. Yürüyüşte pamuklu çorap giyilmeli, şortlar naylon olmamalı. Soğuk havalarda ısıyı koruyacak kıyafetler giyilmeli. Sıcak havalarda sabah ve akşamüstü yapılmalı, su içimine özen gösterilmeli. 15-20 dakikada bir 1-2 yudum su içilmeli.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!