Adana'nın klasiği İstanbul'da

Güncelleme Tarihi:

Adananın klasiği İstanbulda
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bir kaç yıldan beri sık sık Adana'ya gider oldum.

Sevdiğim akrabaların orada olması, gitme kararlarının alınmasını kolaylaştırıyor tabii ki.

Bir de orada çok iyi dostlarla tanıştım. Sohbetinden keyif aldığım insanları da özlüyorum.

Her gidişimde Adana'ya daha ikinci saatte ne zaman kebap yiyeceğiz diye tutturmaya başlarım.

Aklımda da hep Yüzevler Kebap Salonu vardır.

Hatırlıyorum da konuşma yapmak için Adana'ya ilk gittiğimde vakit darlığından uçağın kalkmasına iki saat kala alelacele Yüzevler'e koşturmuştuk.

Selahattin Aydoğdu Bey bize mükellef bir sofra kurdurmuştu.

Vakit darlığından o kadar hızlı yemiştik ki, herhalde o gün bir kaç dünya rekoru birden kırılmıştı.

Daha o zamanlarda Selahattin Bey bize İstanbul'da bir şube açma fikrinin olduğunu anlatıyordu.

Böyle bir olayın aslında çıkarlarıma aykırı olduğunu bile bile umutla bekledim açılışı.

Çıkarlarıma aykırı çünkü kronik bir kilo sorunum var. Zar zor belirli normal şişkoluk düzeyinde tutmaya çalışıyorum kendimi. Şube açılınca bütün bu gayretlerimin boşa olacağını biliyordum.

Çünkü kebap yerken kendimi tutamıyorum. Midenin doymamasıyla alakası yok bunun.

Öylesine güzel mezeleri birbiri ardına getiriyorlar ki insan yemeyi istese de kesemiyor.

* * *

Sonunda korktuğum oldu.

ADANA YÜZEVLER KEBAP SALONU, GÖZTEPE'DE şubesini açtı.

Tertemiz bir mekan.

Dışarıdan bakınca hem temizlikten hem de fazla ışıktan pırıl pırıl bir mekan görüyorsunuz.

Adeta burada sürekli olarak bir yılbaşı kutlaması yapılıyormuş izlenimi veriliyor insana.

Bu bana kötü gelmedi hatta içimi sevinçle dolduran bir dış görünüm olduğunu söyleyebilirim.

Servis elemanları mükemmel.

İşlerini severek yapıyorlar belli.

Fazla yemek seçimi yapmaya gerek yok, getirmeye başlayın diyeceksiniz ve kendinizi usta ellere bırakacaksınız.

Geçen akşam gitiğimizde bize bir lahmacun ikram ettiler bugüne kadar böyle bir şey ne gördüm ne tattım.

Muhteşemdi. Doyamadık birer tane daha yedik.

Şişe takılı gelen etleri lavaşa sarıp çektikten sonra şişleri koymanız için her masanın kenarına birer ‘şiş kavanozu’ koymuşlar. Bu fikri Adana'daki merkezde de beğenmiştim burada da çok iyi olmuş.

Eşim ciğerden hoşlanmaz, hayatta yiyemezdi. Buradaki şişte ciğer o kadar iyiydi ki o bile kendisini kaybedip afiyetle yedi.

Soğanı üç ayrı teknikle hazırlayıp getiriyorlar. Lavaşın içine bolca koyup yiyin, merak etmeyin biraz azalınca masaya yenisi geliyor.

Adana tavuk olmalı mı diye belki tartışılabilir ama tartışılamayacak tek şey buradaki tavuğun muhteşemliği.

Dolayısıyla kırmızı etle aranız fazla yoksa bile hiç korkmadan gidin bu restorana.

Çünkü hem önceden bol bol yeşillik getiriyorlar Adana usulüne uygun olarak.

Hem de tavuk gerçekten ağız bağımlılığı yapacak düzeyde güzel. Yüzevler şalgam suyunu da özel olarak Adana'dan getirtiyor. Özellikle hafif acılı olanını tavsiye ederim.

Ve tabii finalde sofraya Adana kebap geliyor.

Midenizde o anda az yer kalacağını tahmin ediyorum. Ama et mükemmel terbiye edilmiş. Kullanılan malzeme taptaze, bu kokulardan belli.

Yapacak bir şey yok bir parça kesip ilk önce lavaşın içine bol maydonoz, sumaklı soğan dolduracaksınız.

Daha sonra Adana kebabınızı bunun içine sarıp köşenize çekileceksiniz.

Beyninizin uyuşmaya başladığını hissedeceğinize iddiaya girerim keyiften.

* * *

Yüzevler başında sahibinin rahatlıkla duracağı bir restoran.

İki ayrı şehirde restoran bulunmasına rağmen durum böyle. Çünkü Selahattin'in, Bedrettin, Boncuk Mehmet, Şevket, Şahsun, Orhan ve İlhan adlarında erkek kardeşleri var.

Hepsi de işin içindeler.

Aydoğdu ailesinin sadece erkek kardeş bölümü bu kadar. Bir de kızlar işin içine girseydi artık dünyaya da rahatlıkla açılırlardı tahmin ediyorum.

Selahattin Bey bana bir yıl içinde Avrupa kıyısında da bir şube açmayı bunun için de Etiler'de yer baktıklarını söyledi.

Haydi hayırlısı.

Gerçi zaman zaman Göztepe'ye benim bulunduğum yerden gitmek, Adana'ya gitmekten daha uzun sürüyor ama istediğim anda da o mükemmel tadı elimin altında bulabilmek bana ayrı bir keyif veriyor.

Mutlaka ama mutlaka deneyin. Mutlu olacaksınız.

Adana Yüzevler Kebap

Tütüncü Mehmet Efendi İstasyon Caddesi No.21

Göztepe İstanbul

Tel (0216) 355 18 80

Sahil Yolu'ndan giderken Göztepe otobüs durağına gelince sola dönüp dosdoğru gidin biraz ilerde solda, kaçırmanıza imkan yok.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!