Adana’da kurtuluş heyecanı

Güncelleme Tarihi:

Adana’da kurtuluş heyecanı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2016 13:53

ADANA’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 94’üncü yıl dönümü düzenlenen etkinliklerle kutlanacak.

Haberin Devamı

Adana Valiliği’nin organizesiyle yapılacak törenler saat 09.00’da Büyüksaat’a Türk Bayrağı çekilmesi, ardından Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayacak. Uğur Mumcu Bulvarı’nda saat 10.00’da devam edecek olan kutlama programında Vali Mustafa Büyük halkın kurtuluş gününü kutlayacak. Büyükşehir Belediye Başkanı MHP’li Hüseyin Sözlü de günün anlam ve önemini içeren bir konuşma yapacak. Öğrenciler tarafından şiirler okunacak. Ayrıca kutlama programı çerçevesinde Yeşiloba ve Şehit Duran Şehitliği ziyaret edilip, şehitler için dua edilecek.

Etkinilkler kapsamında Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Halk Müziği Korosu saat 16.00’da Ramazanoğlu Kültür Merkezi’nde konser verecek. Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası da Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda 7-8 Ocak’ta Adana’nın kurtuluş yıldönümü konserleri verecek. Adana Türk Halk Müziği Öğretmenler Korusu ise 8 Ocak’ta Çukurova Belediyesi Orhan Kemal Kültür Merkezi’nde izleyici karşısına çıkacak. Saat 16.00’da 75. Yıl Sanat Galerisi’nde geleneksel AD Vakfı Karikatür Sergisi açılacak.

ATATÜRK VE ADANA’NIN KURTULUŞU

Mondros Ateşkes Antlaşması’nın 7’nci ve 14’üncü maddelerine dayanılarak işgal edilmeye başlanan Adana ve çevresi birçok tarihi olaylara tanık olmuştur. Hürriyetine düşkün olan Adanalılar bu işgale karşı koymak için örgütlenmeye çalışmışlardır. Kendi çabalarıyla başlayan hareket, Atatürk’ün önderliğindeki Kurtuluş Savaşı’nın bir parçası olarak devam etmiş ve başarı kazanılmıştır. Atatürk, Kurtuluş Savaşı kazanıldıktan sonra bazı şehirlerin, düşüncelerinin oluşumuna etkisini bu şehirlere yaptığı gezilerde dile getirmiştir, işte Adana da bu şehirlerden birisidir.

Mustafa Kemal Atatürk 31 Ekim 1918 Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasından, ölümüne kadar geçen sürede 9 kez Adana’ya gelmiştir. Bu ziyaretlerin ikisi Kurtuluş Savaşı içerisinde yer alır. 7 ziyareti ise zaferin kazanılmasından sonra gerçekleşmiştir. Bu gelişlerin bazıları uzun sürmüş, bazıları ise günübirlik ziyaretler olmuştur.

Mustafa Kemal Paşa, I. Dünya Savaşı sonunda imzalanan Mondros Ateşkes Anlaşması’nda yer alan "Alman ve Avusturya uyruklu subayların Osmanlı Devleti sınırları dışına çıkarılması" maddesi üzerine Yıldırım Orduları Grubu Komutanlığı’na tayin edilmiş ve 31 Ekim 1918 tarihinde Adana’ya gelerek bu görevi Liman Von Sanders’ten teslim almıştır.

Mustafa Kemal Paşa, Adana’da Yıldırım Orduları görevini devraldıktan sonra yurdun düşman askerleri tarafından işgal edildiğini görerek durumu İstanbul Hükümetine bildirmiştir. Bu arada Adanalıların düşman işgaline karşı koyma çalışmalarını görmüş ve bu durum kendisinde vatanın ve milletin kurtuluşu için çalışması, bir şeyler yapması gerektiği fikrini oluşturmuştur.

ADANA İLE İLGİLİ SÖZLERİ

Kurtuluş Savaşı’nın askeri başarılarından sonra ilk defa Adana’ya geldiğinde bu duygusunu Adanalılar ile paylaşmış ve bağımsızlık hareketi için ilk düşüncenin Adana’da bulunduğu günlerde oluştuğunu şu sözlerle ifade etmiştir:

"Acı günlere ait olmakla beraber, bu memlekete ait kıymetli bir hatırayı yƒd etmek isterim. Efendiler, bende bu vekayiin ilk hiss-i teşebbüsü, bu memlekette, bu güzel Adana’da vücud bulmuştur."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!