Acınacak İstanbul!

29 Mart’taki yerel seçimler için her partinin adayları atıp tutuyor ama...

İstanbul’un hali malum... Ağır insan ve trafik yükünü taşıyamaz hale geldi. Çöktü çökecek!

Resmi rakamlara göre nüfus 12 milyon 573 bin 836... Oysa medcezir gibi günlük gelip gidişler ve devam eden göçler hesaba katılırsa bu rakam 15 milyonu buluyor. Tam bir felaket!

70 milyonluk Türkiye’de yaklaşık her 5 kişiden biri İstanbul’da yaşıyor.

İstanbul kilometrekareye düşen 2420 kişi ile nüfus yoğunluğu en fazla olan kent!

Allah, İstanbul’u yönetenlerin yardımcısı olsun. Altyapıyı biraz güçlendirmek, ulaşımı bir parça rahatlatmak, asayişi birazcık düzeltmek için büyük çaba sarf ediliyor, milyarlarca lira harcanıyor. Fakat bunların hepsi boş! İstanbul her geçen gün daha kötüye gidiyor.

* * *

Varoşlarda değil, şehrin göbeğinde... Aksaray’da, Taksim’de, Tarlabaşı’nda, Şişhane’de...

Tinerciler, mendilciler, dilenciler, değnekçiler, sahteciler, rüşvetçiler, üfürükçüler, dolandırıcılar, hortumcular, gaspçılar, kaçakçılar, hırsızlar, katiller, şantajcılar, bombacılar, kadın satıcıları, beyaz zehir tüccarları, mafya mensupları cirit atıyor.

Kapkaç, soygun, vurgun, gasp, hırsızlık, cinayet, artık sıradan olaylar haline geldi.

Sirkeci’de 13-14 yaşlarındaki iki tinerci çocuğun, tartıştıkları bir adamın üzerine tiner döküp onu ateşe vererek öldürmeleri unutulmadı.

Televizyonlarda gördünüz... Polis kılığına giren zorbalar, genç bir kadını, saçlarından tutup sürükleye sürükleye kaçırırken, bir Allah’ın kulu müdahale edemedi.

Bazı mahalleler sık sık savaş yerine dönüyor. Otomobiller, belediye otobüsleri yakılıyor, vatandaşların araçları ateşe veriliyor! Daha neler neler... Her gün yüzlerce olay!

Sağlıklı projeler ortaya konulmadığı için her geçen gün daha da kilitlenen trafik, vatandaşı canından bezdirdi. İnsanlarımızın vakitlerinin büyük kısmı, işyerinde ve evde değil, yollarda geçiyor. Boşuna harcanan benzinin ve kaybolan zamanın haddi hesabı yok.

Her taraf çarpık yapılaşmayla o kadar doldu ki, Allah korusun, bir deprem olsa, vatandaş kaçacak yol, sığınacak boş alan bulamayacak!

Yerel seçimler yaklaştıkça, popülist yaklaşımlar da artıyor. Tablo acıklı. Oturup ağlamak lazım ama rahat rahat ağlayacak yer bulmak bile zorlaştı!

Bu gidişle şehri kurtarmak mümkün olmayacak!

* * *

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Japonlarla ortaklaşa yürüttüğü "Deprem Risk Analizi Çalışması" moral bozucu... Büyük bir depremin kentte yaratacağı hasar ne olur?

Devletin rakamlarına göre yaklaşık 725 bin bina ve 3 milyon 40 bin hane bulunan İstanbul’da 7.5 veya 7.7 büyüklüğü civarında bir deprem meydana gelirse şunlar olacak:

50-60 bin civarında ağır hasarlı bina... 500-600 bin evsiz aile...

70-90 bin civarında ölü... 135 bin ağır yaralı... 140 milyon ton enkaz...

Yaklaşık 1 milyon kişi için kurtarma operasyonu ve 300 bin çadır gerekecek.

Yaklaşık 40 milyar dolarlık maddi kayıp oluşacak!

Bunlar araştırılıyor, biliniyor. İyi de... Peki, tedbir ne? Onu sormayın işte!

Çarpık yapılaşma ve kırsal alandan İstanbul’a göç aynı hızla devam ediyor. Hazırlanan hiçbir ciddi proje yok!
Yazarın Tüm Yazıları