Aaaaa, böyle bir forum görmedim

ONLARA kimse dokunamayacak. Dokunulmazlıkları olacak çünkü. Diplomatik çerçevede.

Kendileri gibi, binaları ve arşivleri de, dokunulmazlık zırhı altında. El koyma, haciz, kamulaştırma gibi işlemler bu binalara işlemeyecek.

Orada çalışanların maaş ve ücretlerinden vergi alınmayacak.

İstediği malı, gümrüksüz olarak yurda sokacak.

Bütün dolaysız vergilerden bağışık olacak.

Her türlü para operasyonu yapacak. Yurt dışından para transfer edecek, bu fonu Türkiye’de istediği yere dağıtacak. Kimseye hesap vermeyecek.

Resmi haberleşme ve yazışmalarına sansür uygulanamayacak.

Ne o, devlet içinde yeni bir devlet mi kuruluyor? Bunca ayrıcalık, bunca öncelik. Ne bu?

MERKEZ İSTANBUL

Bu, şu:

İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu.

Bu forumun kurulması için Meclis genel kurulunda bir yasa tasarısı var. Önümüzdeki günlerde kabul edilecek.

İslam Konferansı Örgütü’ne (İKÖ) üye ükelerin dışişleri bakanları 28-30 Haziran tarihlerinde Yemen’de toplanıyor. Anılan gençlik forumunun kurulması o toplantıda karara bağlanıyor.

Bizimkiler üzerine atlıyor ve bu forum merkezinin İstanbul’da kurulması üzerinde anlaşmaya varılıyor.

Tasarı bu forumun kurulmasıyla ilgili. Onun kurallarını içeriyor. O kurallar, yukarda saydığım müthiş ve benzersiz niteliklere sahip.

ASIL AMAÇ NE

Tasarının altında Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İKÖ adına Ekmeleddin İhsanoğlu ve bu forum adına da, Başkan olarak adı geçen Ali Sarıkaya isimli birinin imzaları var.

Tasarı 22 maddeden oluşuyor.

22 maddeyi tek tek okuyorum, bu forumun amacı ve görevine ilişkin tek satır yok. Bu forum ne yapar, ne eder, ne yer, ne içer, belli değil. Sadece müthiş dokunulmazlıklar ve ayrıcalıklar var.

Gerekçede ise şu yazıyor:

"Farklı medeniyetlere mensup gençler arasında kültürler arası diyaloğun geliştirilmesi amacıyla, uluslararası bir mekanizma tesis edilmesi öngörülmektedir."

Amaç iyi de, o amaç için kurulan bu forumda görev alacak olanlar neden böyle olağanüstü dokunulmazlıklara sahip? Neden her türlü para transferi yapabilecek? Neden her türlü vergiden bağışık tutulacak? Bu biçimde özel statüye sahip Türkiye’de başka hangi kuruluş var?

Açıklanması gereken pek çok soru.

GENÇLİK TİMLERİ

15 Ocak 2008’de Tayyip Erdoğan Madrid’de. İspanya Başbakanı Zapatero ile medeniyetler arası ittifakı konuşuyor.

Anadolu Ajansı o tarihte Madrid’den bir haber geçiyor. Bu gençlik forumu başkanı olacak Ali Sarakaya’nın açıklaması. Haber şöyle:

"Ali Sarıkaya, gençlik inisiyatifi olarak, politik kriz çıkan bölgelerde krizin aşılması için gençlik timleri göndereceklerini ifade etti".

Ne timi, kimin timi, kim kuracak o timi? Kime danışarak gönderecek? Kriz çözerek, kültürler arası diyalog mu kurulacak?

Bu yeni dolap, nasıl dönecek, neden İstanbul’da dönecek, o sınırsız yetkiler ve dokunulmazlıklar ne işe yarayacak, neden İslam Konferansı çerçevesinde, şimdilik sır.
Yazarın Tüm Yazıları