Güncelleme Tarihi:
Liselere giriş sistemi 4 yıl içinde değişecek
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 4+4+4 yeni eğitim sisteminde ortaokuldan liselere geçişin sınavsız olmasının ancak 4 yıllık bir sürede tamamlanacağını açıkladı. Dinçer, bu yıl 5 sınıfa giden öğrencilerin ortaokuldan mezun olduktan sonra yeni sisteme göre liseye geçiş yapacağını belirtti.
Bakan Ömer Dinçer, şimdiki gibi ikinci dörtten, üçüncü dörde geçişlerin süreceğini, söyleyerek “Uzun vadede hazırlık yapıyoruz bir SBS sınavı yaparak bir üst eğitim kademesine geçmeyle ilgili uygulamalarımıza son vermeyi arzu ediyoruz. SBS’nin çocuklarımızın sahip olduğu bilgi ve kazanımları ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın performansını ölçmek için kullanacağız. İsterlerse bu sınavların puanlarını da o tip okullar kendileri için bir tercih unsuru olarak görebilirler. Biz hiçbir zaman çocuklarımızı seçip sıralayarak yerleştirmek için bu sınavları yapmayacağız” dedi. Dinçer, bu yıl ve önümüzdeki yıl 8.sınıfların SBS’ye gireceğini belirtti.
Ortaokullara 5-6-7-8’inci sınıflarda bir kısım derslerin yabancı dille yapılması izni verilecek mi?
-Hiçbir kademede (ilkokul-ortaokul-lise) yabancı dilde eğitim yapılmayacak.
Daha sonraki yıllarda 4.sınıftan sonra sınav olacak mı?
-Bütün ortaokullara geçiş herhangi bir sınava tabi olmaksızın e-okul sisteminden merkezi olarak adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verilerine göre yapılacak.
Özel okular için 4. sınıftan sonra hazırlık sınıfı düşünülüyor mu? Bu konuyla ilgili başvuru olduğu takdirde yaklaşımınız ne olacak?
-Ortaokullardaki birinci sınıflarda haftalık ders çizelgelerinde özel veya resmi okul ayrımı olmayacak. Ancak tüm okullarımızda (ortaokul birinci sınıf) haftalık ders çizelgesinde (temel derslerle birlikte) yabancı dil ders saatlerinde esneklik sağlanabilir. Hazırlık sınıfları uluslararası alanda eğitim öğretim yılından sayılmıyor. Ancak haftalık ders çizelgelerindeki seçimlik derslerle yabancı dil saatleri artırılabilecek.
Haftalık ders saatlerin dağılımı nasıl olacak ve ne zaman açıklanacak? Önümüzdeki yılın planlaması ile ilgili gecikildiğini düşünüyor musunuz?
-2 - 4. sınıflarında okutulan program yine okutulmaya devam edecek. Birinci sınıf programlarında yeni yaş durumu dikkate alınarak bu yaş durumuna uygun gerekli düzenlemeler yapılacak.
SADECE iMAM HATiP ORTAOKULU AÇILACAK
Kaç tane imam hatip ortaokulu açılacak? Bu sayıya nasıl karar verilecek?
- Kararlaştırılmış bir sayı söz konusu değil. İllerdeki talepler çerçevesinde bu okullar açılacak.
İmam hatip ortaokullarına nasıl öğrenci kabul edilecek?
-İmam hatip ortaokuluna gitmek isteyen öğrenciler, velileri ile birlikte bu okula şahsen başvuracak, bu şekilde kaydı yapılan öğrencilerin e-okul sisteminden ortaokula yapılan kaydı düşülecektir.İmam hatip ortaokullarına müracaatın kapasitenin üzerinde olması halinde noter huzurunda çekilecek kura ile öğrenci kaydı yapılacaktır.
Ortaokul çağında imam hatip lisesine ya da diğer meslek liselerine öğrenci alımı nasıl olacak?
-İlkokuldan sonra sadece imam hatip okullarına çocuklar ortaokul olarak ayrışacaklar. Diğerlerinde özel ortaokul olmayacağı için herkes kendisine en yakın en uygun yerdeki ortaokula gidecek.
Hangi sınıftan itibaren imam hatip ortaokullarına geçiş olacak?
-İmam hatip ortaokullarına sadece 5.sınıftan öğrenci alınacak. 6,7ve 8’inci sınıfa öğrenci alınmayacak.
52 aylık oğlum özel eğitim kurumunda rehabilitasyon eğitimi alıyor. Duygusal anlamda gelişim geriliği yaşıyor. Anaokuluna mı, yoksa özel eğitime mi yazdırmalıyım?
-RAM’dan alınacak görüşe uygun olarak okul öncesi ve özel eğitime devam edecek.
5 Şubat 2009 doğum tarihliler anaokuluna ve ilkokula hangi tarihte kayıt yaptırmalı?
-36. ayını tamamladığı yıl okulöncesi kurumlara, 66. ayını tamamladığı yıl ise (2014) ilkokula kayıt yaptıracaklar.
Bu sene 4. sınıftan 5. sınıfa geçen çocuklara kendi sınıf öğretmenleri mi girecek?
-Hayır, ortaokullarda sadece branş öğretmenleri derse girecek.
12 yıl zorunlu eğitimde sınıfta kalma kalkıyor mu?
-Böyle bir karar ve uygulama söz konusu değildir.
Çocuğum ilköğretim 5. sınıfa gidiyor. 5. sınıflarda bir değişiklik olacak mı?
-Hayır olmayacak. Ancak 2012 Eylül ayında 5. sınıfa başlayacaksa bazı konularda değişiklik söz konusu olacaktır.
Eylül ayında 65 aylık olacak oğlumu 1. sınıfa değil de anaokuluna gönderebilir miyim?
-30 Eylül 2012 tarihi itibarıyla 66 ayını doldurmayacaksa anaokuluna devam edecek.
Kardeşim 4’üncü sınıf bittikten sonra nasıl bir seçim yapacak?
-4. sınıfı bitirdiğinde ya genel ortaokullara ya da imam hatip ortaokullarına kayıt olabilecek. Ancak genel ortaokullar ile imam hatip ortaokullarının zorunlu genel dersleri aynı olacaktır.
2013 Haziran ayında 4. sınıfı bitiren öğrenciler bir sınava tabi tutulacaklar mı? Robert Kolej veya Üsküdar Amerikan gibi yabancı özel okullar seneye 4. sınıf sonrasında mı öğrenci alacak?
-Hayır.
Yabancı kolejler orta kısımlarını açacak mı ?
-Özel Yabancı Okullar ile Özel Okulları birbirinden ayırmak gerekir. Özel okullar tamamen Türk eğitim mevzuatına tabi olup mevzuattaki her türlü değişikliklere uymakla yükümlüdür. Nitekim 222 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinde “Türk vatandaşı kız ve erkek çocuklar ilköğrenimlerini resmi veya özel Türk ilköğretim okullarında yapmakla mükelleftir.” hükmü bulunmaktadır. Bu Kanun hükmü doğrultusunda yabancı okullar ortaokul açamazlar. Özel Türk okulları ise bağımsız ortaokul açabileceklerdir.