379 milyon dolarlık maç

Güncelleme Tarihi:

379 milyon dolarlık maç
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2007 00:00

Bir maç düşünün ki ortalama bilet fiyatı 613 dolar yani 860 YTL. Bir maç düşünün ki 30 saniyelik televizyon reklamının maliyeti 2,6 milyon dolar. Bir maç düşünün ki 6 saatte 613 milyon dolarlık bir değer yaratsın. Bu söz konusu maç bu gece Türkiye saatiyle 1.00’de ABD’nin Miami kentinde oynanacak.

Amerikan Futbol Ligi final maçı Super Bowl’da Chicago Bears ile Indianapolis Colts karşılaşacak. Tüm ABD pazar günü ekran başına geçip yaklaşık 4 saat sürecek bu mücadelenin sonucunu bekleyecek. Ama mücadeleden öte ticari bir şov da gerçekleşecek. TV reklamları, bilet satışı, sponsorluklar derken tek günlük bu sportif faaliyet tam 379 milyonluk gelir getiriyor. Forbes dergisinin son araştırmasına göre tek günlük gelir bakımından ne Olimpiyatlar ne de Dünya Kupası Super Bowl’a yetişemiyor.

TELEVİZYON BAŞINDA 140 MİLYON SEYİRCİ

Bugünkü maç için 145 milyon ABD’linin ekran başında olması bekleniyor. Bu kadar büyük harcamanın hedefi de işte bu izleyici. Son 10 yılda her Super Bowl maçını ortalama 87,6 milyon kişi izledi. ABD’li televizyon şirketleri reklamverenler de bu büyük kitleyi kaçırmamak için kesenin ağzını açıyor.

Bu yüzden Super Bowl maçı ABD televizyon şirketleri arasında büyük bir rekabete yol açıyor. ABC, CBS ve FOX gibi şifresiz yayın yapan büyük kanallar bu final maçını yayınlayabilmek için büyük meblağları gözden çıkarıyor. Amerikan futbol ligi NFL’in geçen yıl CBS, Fox, NBC, ESPN ve DirecTV ile yaptığı anlaşma ligdeki 32 takıma yılda toplam 3,7 milyar dolar getiriyor. Final maçı da 3 milyar dolarlık bu pakete dahil.

Bu yılki maçı Viacom medya grubuna bağlı CBS kanalı yayınlayacak. Tabii CBS, yaptığı yatırımın karşılığını da alacak. Çünkü bugün 30 saniyelik bir reklam spotunun bedeli 2,6 milyon dolar. Bu bedel geçen yıl 2,5 milyon dolar, 10 yıl önce sadece 1,2 milyon dolardı. Geçen yılki maçın yayıncısı ABC kanalı reklamlardan 154 milyon dolar gelir sağladı. Sprint Nextel maçın devre arası sponsoru olmak için 12 milyon ödedi. Bu yıl Pepsi’nin devre arası için daha yüksek bir bedel ödediği tahmin ediliyor.

BİR GÜNDE 379 MİLYON DOLARLIK GELİR

Forbes dergisinin araştırmasına göre geçen yılki Super Bowl maçı tam 379 milyon dolarlık gelir sağlayarak dünyanın en pahalı maçı oldu. Bu gelirin 154 milyon dolarlık kısmı reklam spotlarından, 12 milyon dolarlık kısmı devre arası TV sponsorluğundan, 140 milyon dolarlık kısmı ürün ve hizmet lisans bedellerinden, 31 milyon dolarlık kısmı bilet satışından, kalan kısmı da diğer yan gelirlerden sağlandı. Buna karşılık gelecek yılki Olimpiyat Oyunları’nın 3 milyar dolar gelir getirmesi bekleniyor. Ama Olimpiyatlar 17 gün sürdüğü için günlük gelir 203 milyon dolarda kalıyor.

15 bin ton cips 1.2 milyon pizza

Perakende Reklam ve Pazarlama Derneği’ne göre bu yılki Super Bowl öncesi ABD’liler toplam 8,7 milyar dolarlık alışveriş yapacak. 8 Geçen yılki final maçı günü Domino’s pizza tüm ABD’de 1,2 milyon adet pizza sattı. 8 Final maçından önceki hafta Amerikalılar 55 milyon dolarlık yiyecek alışverişi yaptı. 8 Evde ve davetlerde 15 bin ton patates cipsi ve cips sosu guakamole yapılmak üzere 5 bin 500 ton avokado tüketildi. 8 Super Bowl haftasında ülke çapında 14 bin ton çerez satılıyor. 8 Yine bir hafta boyunca 14 milyon dolarlık bira satılıyor. Bu önceki haftaya oranla yüzde 10 artış anlamına geliyor. 8 Final maçından önceki hafta 1.5 milyon yeni televizyon alıcısının satın alınması bekleniyor. 8 Super Bowl ile ilgili son yılların trendi ise partiler. Geçen yıl düzenlenen 7,5 milyon Super Bowl partisine toplam 43 milyon kişi katıldı.

FİNALİN İKİ TAKIMI

Bugünkü maçın iki finalisti Chicago Bears ve Indianapolis Colts. Bears, bugüne kadarki yegane Super Bowl maçında 1986’da New England’ı yenerek şampiyon olmuştu. Bu yıl normal sezonu 13 galibiyet ve üç yenilgiyle bitirdiler. Ocak ayındaki playoff’ta ise Seattle ve New Orleans’ı yenerek finale çıktılar. Finalde savunmalarına ve koşucuları Jones ve Benson’a güveniyorlar. Colts takımı ise 1971’de Baltimore’deyken Superbowl’u kazanmıştı. Geçen dört yıl normal sezonu çok iyi kapatan Colts’un yüzü bir türlü playoff’ta gülmemişti. Bu kez yıldız oyun kurucusu Peyton Manning’le son basamağa geldiler.

Amerikan futbol ligi NFL’de siyah oyuncuların sayısı fazla ama koçları için aynı şey söylenemez. Bu sezon ligdeki 32 takımı sadece altısının baş koçları siyahtı. Ancak, bu gece ilk kez iki takımın da baş koçu siyah olacak. Colts baş koçu Tony Dungy ve Bears koçu Lovie Smith böylece tarihin ilk şampiyon siyah koçunu da çıkaracak.

EN ÇOK GELİR GETİREN SPOR ORGANİZASYONLARI (milyon dolar)

1 NFL Super Bowl 379

2 Olimpiyat Oyunları-Yaz176

3 FIFA Dünya Kupası103

4 NASCAR Daytona 500 91

5 Rose Bowl 88

6 NCAA 4’lü finali82

7 Olimpiyat Oyunları-Kış82

8 Kentucky Derbisi69

9 MLB Beyzbol finalleri56

10 NBA Finalleri 47
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!