25 yıl sonra şike itirafı

Güncelleme Tarihi:

25 yıl sonra şike itirafı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2007 15:26

Haberin Devamı

ALMANYA´nın Avusturya karsısında 1-0 galip geldiği 25 Haziran 1982 tarihinde oynanan Dünya Kupası grup maçında şike yapıldıği itirafı yıllar sonra geldi. Alman milli futbolcu Hans-Peter Briegel´den sonra Avusturyalı Walter Schachner´de Ispanya´nın Gijon kentindeki karşılasmada iki takım futbolcularının anlaşmalı olarak skoru belirlediğini itiraf etti.

Arap Emirliği gazetesi `Al İttihad´a konuşan Almanya milli takımının eski futbolcusu Hans-Peter Briegel, “Hala çok üzgünüm. Zira o zaman Almanya milli takımı olarak, Avusturyalı futbolcularla anlaşmış, skoru kendimiz belirlemiştik“ açıklaması başta Almanya olmak üzere tüm dünyada şok tesiri yarattı.

Teknik direktörlüğünü Jupp Derwall´ın yaptığı Almanya´nın 1-0 galip geldiği o maçta kaleyi koruyan Toni Schumacher, "Brigel niçin böyle bir açıklama yaptı, bilemiyorum. Belki de içkiyi birkaç bardak fazla kaçırdı" tepkisinde bulunurken, maçtaki tek golü atıp Avusturya filelerini havalandıran Horst Hrubesch ise, “Oynadığımız futbol korkunç derecede kötüydü. Fakat ben normal futbolumu oynadığım icin benim özür dilemem bile gerekmiyor“ diye konuştu.

Haberin Devamı

Karşılasmada sahtekarlik yapılmadığını vurgulayan Alman Milli Takımı`nın o zamanki yıldız futbolcusu olan Karl-Heinz Rummenigge ise,“ 1-0´lık skor bize ve Avusturya´ya yetmesinin şike iddiaların ortaya atılmasına neden oldu. Böyle bir şey kesinlikle yapılmadı“ derken Karl Heinz Förster, “Ben Hans Krankl´ı tutmakla görevliydim. Onun gol atmasını engelledim. Zira bir gol atsaydı, bizim için her şey bitecekti“ dedi.

Anlaşma yok

Maçta birşeylerin önceden planlandığına inanmadığını ifade eden Alman milli futbolculardan Manfred Kaltz ise maçın cok komik gözüktüğünü, izleyenlere acı verdiğini de sözlerine kaydetti. Uli Stielike´de „ maçta kesinlikle şike yoktu“ yorumunu yaptı.

Avusturyalı Schachner´de itiraf etti

Maçta bir şeyler olduğunu gözlemlediğini belirten Walter Schachner, Briegel´in sözlerini onaylarcasına “Maçta anlaşmalı oynadık“ açıklamasında bulunması ortalığı iyice çalkaladı. Almanya 2. Lig ekibi 1860 Münih´in teknik direktörlüğünü yapan Schachner,“ Macın devre arasında her iki takımın bazı yıldız futbolcuları arasında konuşulup, iş bağlanmış. Ben maç sonrası antrenörlerimizden Latzke´ye pas vermediler bana diye şikayet ettiğimde olayı ondan öğrendim“ dedi.

Haberin Devamı

Avusturyalı defans oyuncusu Bernd Krauss, “Böyle durumlarda iki takımın anlaşmaşına ihtiyaç bile duyulmaz, her şey kendiliğinden gelir. Skor 1-0 olunca bütün futbolcular kafalarında hesap yapmaya başladı ve otomatikman geri paslar yapılmaya, garantili oynanmaya başlandı“ dedi ve maçta sadece takım arkadaşı Schachner ile Alman defans oyuncusu Briegel´in tempo yaptıklarını gördüğünü de sözlerine ekledi.

Nasıl olmuştu:

İspanya´nin Gijon kentindeki El Molinon Stadı´nda oynanan 1982 Dünya Kupası 1. tur grup maçında Almanya Schumacher, Stielike, Kaltz, K.-H.Förster, Briegel, Dremmler, Magath, Breitner, K.-H.Rummenigge(Matthaeus), Littbarski, Hrubesch(Fischer)´li kadrosuyla Avusturya`yı Hrubesch´in 11. dakikada attığı golle 1-0 mağlup etmişti. Bu skor Almanya ve Avusturya´yı ikinci tura taşırken, aynı gruptaki Cezayir averajla elenmişti. Grup maçında Almanya´yı 2-1 yenen Cezayir´in seyircilerinin ellerinde paraları gösterip iki takımın şike yaptıkları tepkilerinin görüntüleri televizyonlarda aylarca gösterilmiş, hala benliklerden silinmemişti. Karşılaşmayı ARD TV-Kanalında anlatan Alman spiker Eberhard Stanjek "Almanya utanmalıdır“ diyerek maçı anlatmayı kesip tepki vermişti. Maçtan sonra 2. tura yükselen Almanya, İngiltere, İspanya ve Fransa´yı gecerek finale yükselmişti. Finalde ise Almanya`yı 3-1 yenen İtalya Dünya şampiyonu olmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!