2015 Çanakkale hedefi

DÜN Çanakkale deniz zaferinin 92’inci yılı kutlanırken, yeni bir şey söyleniyor mu diye baktım.

Yeni bir mesaj, Çanakkale vizyonunu daha etkili biçimde kolektif bilincimize taşıyacak yeni bir yaklaşım?

Bulamadım.

Ne olabilirdi?

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın konuşmasında değindiği bir nokta, arkası siyasi bir hazırlık ile doldurulup daha anlamlı biçimde öne çıkartılsaydı, herkesin birbirine şüpheyle baktığı bu ortamdaki en anlamlı Çanakkale mesajı olurdu.

"Bu topraklar içinde hangi ırktan, hangi dinden olursa olsun hepsiyle bir arada yaşamayı da bizler insani bir anlayış olarak gördük. Bizim medeniyetimiz bize bunu böyle öğretti, bundan sonra da böyle sürdürmekte de kararlıyız" diyordu Başbakan Erdoğan Gökçeada’yı ziyareti sırasında.

Doğu’da tehcirle sonuçlanan Rus müdahalesinin sürdüğü dönemde batıda Çanakkale’de, bir halkın tüm unsurlarıyla birlikte işgale karşı direnişi "birlik" açısından çok değerli örnekler de taşıyor günümüze.

Farklı din, etnik köken ve düşünceye sahip insanları bir araya getiren ortak çıkar ne idi?

Bunun psikolojik ortamı nasıl yaratıldı?

Hakim ırk ya da millet dayatmaları olsaydı bu muhteşem fedakarlık ve kararlılık ruhu geliştirilebilir miydi?

Tarihi klişeleştirmekten kurtarmak, her yeni gün için söyleyecek yeni bir sözü olduğunu keşfetmekle mümkün.

Çanakkale bugün barışın önemini, hiçbir zaferin dayatma ile kazanılamayacağını, farklılıkların ancak ortak çıkar etrafında bir araya geleceklerini söylüyor bize.

* * *

ZAFERİN
yüzüncü yıldönümünü, bugüne kadar olanlardan farklı yeni bir anlayış içinde, Türkiye’den yükselen bir barış mesajı ile kutlamak istiyor içim.

Kürt meselesinin demokratik açılımlarla çözüldüğü, güneydoğunun ekonomik sorunlarına çözüm getirecek büyük projelerin yürürlüğe girdiğinin mesajını taşıyacak bir yıldönümü;

Eğitimin, laiklik tartışmalarını geride bırakacak derinlik ve yaygınlığa kavuştuğu, toplumsal farklılıkların din, dil, ırk değil sadece siyaset temelinde dile getirildiği, güven dolu mesajların yükseldiği bir yıldönümü.

Kadınların siyasetteki temsili konusunda ilk cumhuriyet meclislerinin önüne geçmesinin mesajını taşıyacak bir yıldönümü.

Mesela ilk aklıma gelenler.

Sekiz yıl hedefi koyup, yeni mesajlar neler olmalı diye düşünüp, adımlar atılamaz mı?

2015 Türkiye barış ülkesi, Çanakkale barış kenti.

* * *

ÇANAKKALE
, dünya barış kenti olmalı derken havada bırakmamak gerekiyor. Irak’ın yeniden yapılandırılması için katkıda bulunacak olan ülkeler Salı günü İstanbul’da toplanıyor. Nisan ayında, Irak ile ilgili komşu ülkeler, G8, Güvenlik Konseyi artı Almanya dışişleri bakanlarının katılacağı çok önemli bir toplantı da İstanbul’da yapılacak.

Sadece uluslararası toplantılar değil, Irak’ta çeşitli gruplar da toplantılarını Türkiye’de, bizim ortamımızda yapmayı tercih ediyorlar. İstanbul, diplomasi tarihindeki yerini derinleştiriyor. Şimdi sıra Çanakkale’de.

Çanakkale’yi de, böyle toplantıları ağırlamaya uygun alt yapı projelerini devreye sokarak hazırlamak için sekiz yıl yetmez mi?
Yazarın Tüm Yazıları