Zürih sokaklarında dehşet görüntüleri

Dünyanın güvenli ve huzurlu ülkelerinden biri olarak kabul edilen İsviçre’nin Zürih kenti sakinleri cadde ve sokaklardaki şok görüntülerle sarsıldılar.

Haberin Devamı

ZÜRİH SOKAKLARINDA ŞOK GÖRÜNTÜLER

Ülkelerinde genellikle güzel görüntüler görmeye alışmış İsviçre halkı bu kez Zürih kentindeki otobüs duraklarında gördüklerine inanamadılar. Çeşitli bölgelerdeki duraklarda 'Elinde makinalı tüfek olan küçücük bir çocuk. Kafasına çuval geçirilmiş bir mahkûm. Yerden yiyecek artıkları toplayan Afrikalı çıplak bir çocuk. Kanlar içinde kalmış çocuğunu taşıyan bir baba. Elinde bıçakla yere çökmüş kadına saldıran biri. Tramvay durağında küçük bir kıza işkence eden bir subay. Elindeki otomatik silahla tren raylarını siper eden asker üniformalı küçücük bir çocuk' duruyordu.

Zürih sokaklarında dehşet görüntüleri

Haberin Devamı

GERÇEKLE AYIRT ETMEK ZOR
Aslında İsviçre halkını şaşırtan Uluslararası Af Örgütü'nün uyguladığı ilginç bir afiş kampanyasıydı. Şaşırmaları doğaldı zira bu kez otobüs durakları camlarına yapıştırılan şeffaf afişleri uzaktan görenler duraktaki gerçek insanlardan ayırt edemedikleri için önce bir şok geçiriyordu. Şok geçirmekte haklıydılar çünkü Uluslararası Af Örgütü bu kez resim sanatında 'trompe-l'oeil' (göz yanılması) olarak bilinen uygulamayı afiş kampanyasına uyarlamıştı. Böylece uzaktan bakınca durakta gerçek gibi algılanan insan görüntülerinin ancak duraklara yaklaştıkça afiş olduğu anlaşılıyordu.

Zürih sokaklarında dehşet görüntüleri

İNSAN HAKKI İHLALLERİ ACI VE ŞİDDET
Tüm dünyada bilinen adıyla Amnesty International bu kez insan hakları ihlallerine dikkat çeken fotoğraflardan oluşan 'Top 12-Şok Afiş Kampanyası''Walker Agency' işbirliğiyle gerçekleştirdi. Uluslararası Af örgütü afişlerin üst kısmına yerleştirdiği 'Şimdilik burada olmuyor ama?' sloganıyla 'Akıllı farkındalık' yaratarak milyonlarca insanın gündelik sorunlarına dikkat çekiyor. Zürih'te 200 otobüs, tramvay ve tren durağına yerleştirilen afişlerle insanlara, otobüs, tramvay veya uçak beklerken dünyanın birçok yerinde Savaştan ölenler, çocuk askerler, açlık, kadına karşı şiddet, taciz ve mahkûmlara işkence gibi birçok konuyu hatırlatıyor.

Yazarın Tüm Yazıları