Zschaepe istiyor avukatları istemiyor neden?

Güncelleme Tarihi:

Zschaepe istiyor avukatları istemiyor neden
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2015 09:46

Almanya'da NSU terör örgütünün elebaşı Beate Zschaepe, dört yıl boyunca sustu. Şimdi sessizliğini bozmak istiyor. Eski avukatları engellemeseydi bugün konuşacak, mahkeme başkanının sorularına da yanıt verecekti. Ama avukatlar buna engel oldu. Peki ama Zschaepe konuşursa, Almanya sallanır mı? Yoksa Zschaepe kafaları karıştırmak mı istiyor?

Haberin Devamı

On cinayet, 15 banka soygunu, iki bombalı saldırıdan sorumlu neonazi terör örgütü NSU davasının baş sanığı Beate Zschaepe, 2.5 yılı aşkın süredir Münih'te Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde yargılanıyor. Şimdiye kadar 243 duruşma yapıldı. Zschaepe dört yıl önce polise teslim olduğunda, “Ben hiç konuşmamak için teslim olmadım” demişti. Fakat şimdiye kadar buz gibi sustu. Şimdi konuşmak istiyor. Zschaepe'nin konuşma isteği birçok soruyu beraberinde getirdi.

* Beate Zschaepe niçin konuşmak istiyor?
* Neler anlatacak?
* NSU örgütü hakkında geniş bilgi verecek mi?
* Üçlü dışında başka gizli üyeleri, istihbarat ve polis içinde bağlantıları var mıydı?
* Seri cinayetlerde başka kimler yardım etti?
* Üçlü, Alman istihbaratına muhbirlik yaptı mı?

SADECE 3 KİŞİ Mİ!

Sanık Zschaepe'nin vereceği bilgiler Almanya'yı sarsabilir mi? Federal Savcılık ve Alman güvenlik birimleri NSU'nun sadece üç kişiden ibaret olduğunu savunuyor. Zschaepe, NSU davasında tekeri tersine çevirebilir. Bu yüzden ne söyleyeceği çok büyük bir merak konusu. Ama doğruları söyleyecek mi? Yoksa anlattıklarıyla kafaları karıştırmak, davayı daha da uzatmak mı istiyor?

NSU’nun katlettiği Türkiye kökenlilerden İsmail Yaşar ile Abdurrahim Özüdoğru ailelerinin avukatı Mehmet Daimagüler, Zschaepe'nin ifadesi konusunda temkinli...

Daimagüler, “Zschaepe gerçekten açıklamalarıyla olayları aydınlatmaya katkıda bulunur mu? Yoksa bir yeni bir Zschaepe şovu mu yaşayacağız. Ben karamsarım” diyor.

NSU'nun ilk kurbanı Enver Şimşek’in ailesinin avukatı Seda Başay Yıldız'ın, Zschaepe'nin ifadesi konusundaki düşünceleri ise şöyle: “Ben her gün duruşmaya katılıyorum. Zschaepe'nin son altı ayda psikolojisinin bozulduğu gayet açık görülüyor. Özellikle kendisi hakkında konuşan tanıkların ifadelerine sinirlendiği gözden kaçmıyordu.

Avukatlarıyla ‘Şu soruyu sorun, müdahale edin’ der gibi tartışıyordu. Bu tavrı muhbir Tino Brandt'ın mahkemede verdiği ifadesinde çok daha açık kendini dışa vurdu. Beate Zschaepe konuşmayınca, pasif kaldığını gördü. Ben, muhbir tanıklar, istihbarat teşkilatı hakkında Zschaepe'nin önemli bilgiler vereceğini sanıyorum. Eğer sadece kısıtlı bilgi vermek isteseydi, bunu daha işin başında yapardı. En önemlisi de ‘Sadece ifade vermekle kalmayıp, mahkemenin sorularını da yanıtlayacağım’ demesi. Bu durumda önemli bilgiler vermesini bekliyorum. Konuşması hem kendisi, hem de kurban aileleri için önemli.”

BAŞKA ÇARESİ Mİ YOK?

Davayı izleyen müdahil avukatlar Beate Zschaepe'nin konuşma isteğinin altında cezasının hafifletme amacı yattığını düşünüyor. Eski üç avukatı, sanığın susması en iyi savunma taktiği prensibinde direndi. Zschaepe bu savunma stratejisinin başarılı olabileceğine inancını yitirdi.

Mahkemenin akışı, mevcut delillerin Zschaepe'nin suçlu olduğunu kanıtlamaya yeterli olduğu yönünde.

Zschaepe'yi bu durumda ağırlaştırılmış müebbet hapis bekliyor. Bu da kendisinin hiç cezaevinden çıkamayacağı anlamına geliyor. Zschaepe'ye konuşmaktan başka çare kalmamış görünmüyor. Bu nedenle eski avukatlarıyla çalışmak istemeyip susma stratejisini bozdu.

CEZASI HAFİFLER Mİ?

Yeni avukatı Mathias Grasel ve ekibi, Zschaepe'nin konuşmasıyla cezasının hafifleyeceğini umut ediyor. Zschaepe müebbet hapisle kurtarırsa, 15 yıl sonra iyi halden çıkabilir. Zschaepe'nin sadece birkaç bilgi verip tekrar susacağına da ihtimal verilmiyor. Bu durumda kendisini çok daha zor duruma düşürür.

Hukukta yarım konuşmak ‘kısmi susmak’ anlamına geliyor ve cezası hafiflemiyor, artıyor. Grasel'e göre ifade oldukça detaylı olacak ve Zschaepe kendisiyle ilgili de bilgi verecek. Mahkeme koridorlarında ifadenin 50 sayfa olduğu konuşuluyor.

DEVAM EDER Mİ

Zschaepe'nin konuşmasını, eski üç avukatı ve seri cinayetlerde kullanılan silahı temin eden ikinci sanık Ralf Wohlleben'in avukatları engellemeye çalıştı. Salı günkü duruşmada oyalama taktiğine başvurdular. Önce üç eski avukat, “Müvekkilimizin konuşacağından bizim hiç haberimiz olmadı. Biz davayı bırakmak istiyoruz” diyerek dilekçe verdi.

Wohlleben'in avukatları da bunu fırsat bilip yeniden mahkeme heyeti hakkında reddi hakim talebinde bulundular. Duruşma bu nedenle gelecek hafta salı gününe ertelendi. Reddi hakim talebine, Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde başka bir heyet karar verecek. Reddi hakim ya da üç avukatın görevi bırakma talebi kabul edilirse, o zaman mahkeme sil baştan yeniden başlamak zorunda.

Müdahil avukat Seda Başay Yıldız, mahkeme başkanının form hatası yapmamak için duruşmayı ertelediği ve davanın salı günü devam edeceği görüşünde.

KADER HAFTASI

Wohlleben'in avukatları Zschaepe'nin konuşacağından daha önceden haberdar olduklarını söyledi. Ama Zschaepe'nin vereceği ifadenin içeriğini bilmiyorlar. İfadenin 50 sayfa olduğu söyleniyor. Zschaepe, sanıklar Wohlleben, Andre E., Carsten S., Holger G. ile üçlü için temin edilen silah ve sahte belgeler hakkında ne tür bilgiler verecek bilinmiyor.

Zschaepe'nin anlatacakları bu sanıkları çok daha zor duruma sokabilir. NSU davası tam bir dönüm noktasına gelmiş bulunuyor. Ya mahkeme sil baştan yeniden başlayacak veya Zschaepe konuşarak davanın akışını değiştirecek. Gelecek hafta iki buçuk yıldır süren NSU davası için bir kader haftası görünüyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!