Güncelleme Tarihi:
İKİ BAŞVURUYA DA RET
İki vatandaşın YSK’ya yaptığı başvuruda, Oy ve Ötesi Grup üyelerinin siyasi partilerden aldıkları müşahit kartları ile sandık alanı ve çevresine girişlerinin Seçim Yasası'na aykırı olduğu savunuldu. Başvuruda, bu kartları veren siyasi partilerin de suç işlediği iddia edildi. Ancak, YSK bu itirazları soyut görerek, reddetti.
EMNİYETİN YAZISI
Emniyet birimlerinin, sandık başlarında yasanın izin verdiği kişiler dışında kimsenin bulundurulmaması konusundaki uyarısı da dün tartışma yarattı. Adıyaman Emniyet Müdürlüğü’nün, “Oy ve Ötesi”nin adını da vererek sandık başlarında bulunmalarına izin verilmemesini istediği iddiası basın yansıdı.
EMNİYET KARAR VEREMEZ
CHP'nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, alınan son karar ışığında Adıyaman Emniyet Müdürlüğü'nün Oy ve Ötesi Sivil İnisiyatif Grubu üyelerinin sandık alanı ve çevresine alınmamasına ilişkin yazısının hukuken geçerli olmayacağını bildirdi. Emniyet'in zaten hukuken bu konuda karar mercii olmadığını da anımsatan Yakupoğlu, “Her sandıkta o seçim çevresinde o seçime katılan siyasi partilerin ve bağımsız adayların birer müşahit bulundurma hakkı var. Müşahit olmak için seçmen vasfını taşımak yeterli. Bir partiyi ait müşahit kartı elindeyse o kişi, o sandık başında bulunabilir. YSK'nın bu kararıyla Adıyaman Emniyet Müdürlüğü'nün yazısını da ortadan kaldırmıştır. Zaten o yazının hiçbir hukuki dayanağı yoktur" dedi.
OY VE ÖTESİ'NDEN AÇIKLAMA
Tartışmaların odağındaki Oy ve Ötesi de konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi:
"Tarafsız ve tamamen gönüllü bireylerin oluşturduğu Oy ve Ötesi Derneği, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden beri, dördüncü defa, seçim gününün şeffaflığı için, katılımcı demokrasi gereklerine uygun olarak, seçmenlerin süreçlere tarafsız ve uzlaşmacı katılımı amacı ile çalışmalarını sürdürüyor.Demokratik seçim süreci hakkında bilgilenmek ve bu seçim sürecine siyasi partiler ve bağımsız milletvekili adayları adına müşahit olarak katılmak isteyenlerin gönüllü başvuruları 30 Ekim 2015 akşamı sonlandı.Oy ve Ötesi’ne başvuran 66,275 seçmenden 57,143’ü, siyasi partilere ve bağımsız milletvekili adaylarına yönlendirildi. Sandık müşahidi olarak görev alanlar ile gerçekleştirilen toplantılar ve sosyal medya yoluyla mevzuata dair bilgilendirmeler paylaşıldı. Siyasi partilerin görevlendirme belgesine sahip müşahitlerin hepsi 298 sayılı Seçim Kanunu ve 135 sayılı Genelge’ye göre sandık çevresinde bulunma ve seçim işlemlerinin tamamını gözlemleme hakkına sahiptir. Müşahitlerin bu hakkının engellenmesi seçim kanunun doğrudan ihlali anlamına gelir."