Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2014 01:08
MHP İl Başkanı Fatih Çetinkaya, Büyükşehir’in kentin hafriyat işletme işini 29 yıllığına aylık 30 bin TL’ye ANFA’ya ve alt yüklenicilere kiralamasına tepki gösterdi. Çetinkaya, Başkent’in yıllık hafriyat gelirinin 150-200 milyon TL olduğu, kiralanan rakama göre yılda Büyükşehir’in kasasına 360 bin TL gireceği iddiasında bulunarak, “Kira bedeli neye göre hesaplandı. Ankara’nın 29 yılı ipotek altına alındı” dedi.
Başkent’teki hafriyat sahalarının yüzde 300 artışla ANFA’ya kiraya verildiğini belirten MHP Ankara İl Başkanı Fatih Çetinkaya, bu kararın müteahhitlere büyük bir mali yük getireceğini söyledi. “Melih Gökçek yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi’nin bugünden Ankara’nın 29 yılını ipotek altına alması ne kadar doğrudur. Hangi akılla, hangi mantıkla, hangi iyi niyetle izah edilebilir” diyen Çetinkaya, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Büyükşehir Belediyesi’nce hafriyat sahalarının işletilmesine ilişkin 14.07.2014 tarih ve 1213 sayılı alınan karar ile bu sahalar 29 yıllığına ANFA’ya kiraya verilirken, hafriyat toprağının metreküp döküm fiyatı da KDV hariç 2 TL’den 5 TL’ye çıkarıldı. Bu, Ankara’da iş yapan tüm müteahhitleri büyük bir maliyetin içine sokacaktır. Türkiye’de enflasyon oranları tek haneli rakamlarda gösterilirken, inşaat maliyetine direkt yansıyacak bu kararda alınan yüzde 300’lük artış nasıl bir insaf, nasıl bir vicdan anlayışıdır. Gerek ekonomik girdileri, gerekse yarattığı geniş istihdam sahası ile Başkent’in en önemli sektörlerinden biri olan inşaat sektörü bu artışla derin bir krizin içine girecektir.
NEDEN BELEDİYE İÇİN KULLANILMIYOR
Büyükşehir Belediyesi hafriyat arazilerinin tamamını aylık 30 bin TL ücretle tam 29 yıllığına ANFA’ya ve oradan da başka alt yüklenicilere kiraya veriliyor olması çok dikkat çekici keyfiliktir. Büyükşehir Belediyesi tarafından hafriyat arazileri 29 yıllığına kiraya verilirken aylık 30 bin, yani yıllık 360 bin lira kira bedeli neye göre hesaplandı. Bir ilçede yılda yaklaşık KDV hariç 7.5 milyon TL hafriyat bedeli oluşuyor. Tüm Ankara’yı göz önüne alırsak bu rakam yıllık 150-200 milyon TL gibi rakamlara tekabül ediyor. Oysa tüm bu hafriyat gelirlerinden Büyükşehir’in kasasına yılda sadece 360 bin TL girecektir. Borç batağında sürüklenen Büyükşehir Belediyesi’nin böyle bir gelir kaynağını neden belediye menfaatleri için kullanmadığı büyük bir soru işaretidir.”
Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan kararla, hafriyat toprağının metreküp döküm fiyatı da KDV hariç 2 TL’den 5 TL’ye çıkarıldı.