Muş’ta gençlerin hazırladığı model uçaklar, gökyüzüne havalandırıldı

Güncelleme Tarihi:

Muş’ta gençlerin hazırladığı model uçaklar, gökyüzüne havalandırıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2024 16:34

Muş’ta gençlerin hazırladığı model uçaklar, gökyüzüne havalandırıldı

Haberin Devamı

Muhammed Sami MARAL/MUŞ, (DHA)-MUŞ’ta, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’ne (TEKNOFEST) hazırlık kapsamında açılan Model Uçak Kursu'nda uçaklar, test uçuşu için havalandı.  
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) gönderilen Muşlu öğrencilerin “PRANET" deneyi, kentteki gençlere ilham kaynağı oldu. Hedefler peşinde koşan Muşlu gençler, bu sefer Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’ne (TEKNOFEST) hazırlık için açılan Model Uçak Kursu’nda boy gösterdi. Kursta 10 günlük eğitimleri kapsamında model uçaklar hazırlayan gençler için, 1071 Alparslan Spor Kompleksi sentetik sahasında “Uçuyorum" ve “İstikbal Göklerdedir" başlığı altında model uçak etkinliği düzenlendi.
    Genç kursiyerlerin model uçaklarını sergilendiği etkinliğe; Vali Avni Çakır, Vali Yardımcısı Cihat Abukan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir ile davetliler katıldı. Programda yapılan açılış konuşmalarının sonrasında gençler, uçaklarının ilk test uçuşunu sırasıyla büyük bir heyecanla yaptı.
    Muşlu öğrenciler tarafından hazırlanan “PRANET" deneyinin uzay istasyonunda denenmesinin büyük bir gurur olduğuna dikkat çekerek, gençleri bilim ve sanata yönlendirmeye devam edeceklerini vurgulayan Vali Avni Çakır, “Muş, yaklaşık 10-15 gündür Türkiye gündeminde çok üst sıralarda yer aldı. Özellikle insanlı uzay misyonumuzun başlaması münasebetiyle Muş, bilim dünyasında çok konuşuldu. Uzayda uygulanacak deneylerden bir tanesi de Muş’taki sekizinci sınıf öğrencileri tarafından hazırlanan bir deneydi. Bu çocuklarımız Muş Bilim ve Sanat Merkezi’nde hocalarıyla birlikte bu deneyi hazırladılar ve bu gurur bize çok büyük bir mutluluk yaşattı. Muş olarak biz 2 kere gurur yaşadık" diye konuştu.
“MUŞ’U DERECEYLE GÖRMEYİ UMUT EDİYORUZ"
    Gençleri TEKNOFEST’e hazırladıklarını dile getiren Çakır, “Bildiğiniz gibi Türk gençliğinin son yıllarda büyük bir heyecanla beklediği Türkiye çapında artık ve yavaş yavaş dünyaya taşınan TEKNOFEST etkinliği var. Şu an biz de aynen böyle Muş Bilim ve Sanat Merkezi’ndeki gençlerimiz nasıl Türkiye’nin branşlarından en öne aldıysak inşallah DENEYAP atölyelerimiz, gençlik merkezindeki gençlerimizle TEKNOFEST’te birincilik kürsüsüne çıkarmak amacıyla yola koyulduk. Bu amaçla açmış olduğumuz kurs yaklaşık 10 gün olmasına rağmen çok büyük bir ilerleme kat etti. İnşallah yarışmalara kadar bu konudaki imkanlarımızla birlikte çok daha üst seviyelere çıkıp bu yarışmalarda Muş’u tekrar dereceyle kürsüde görmeyi umut ediyoruz" dedi.
    Konuşmasının devamında, Muş gençliğinin bilim ve sanatla çok daha fazla yoğunlaşması noktasında valilik olarak her türlü desteği sonuna kadar devam ettireceklerini belirten Çakır, bu konuda gençlerin başarısını önce ülkeye sonra dünyaya duyuracaklarını sözlerine ekledi.
“HEDEFİMİZ; UÇAK MÜHENDİSLERİNİN MUŞ’TA YETİŞTİRİLMESİö
    Uçak mühendislerinin Muş’ta yetiştirilmesini hedeflediklerini anlatan Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir ise “Gençlerimiz, uçak üretimini ve nasıl uçurabileceklerini burada öğrendiler. Simülasyonla uzun bir eğitim süreci gerektiren bu işi, bir haftadır başlatmış olduğumuz eğitimimizle üretilen uçakların ilk uçuşunu bugün gerçekleştireceğiz. Buradaki amacımız uçak mühendislerimiz Muş ilimizde yetişsin, TEKNOFEST’te daha fazla hazırlık yapalım. Böylelikle milli teknoloji hamlesi kapsamında gençlerimize fayda sağlamak ve gençlerimizi teknoloji ile buluşturmak istiyoruz" diye konuştu.
“MUŞ’UMUZUN ADINI UZAYLARDAN HARİCEN BİR DE GÖKLERDE DALGALANDIRMAYI HEDEFLİYORUZ"
    Model uçak pilotluğu yapan gençlerden Ömer Faruk Şepik de, “Muş gençleri olarak imkanlarımız çok kısıtlıydı. Son zamanlarda sağlanan imkanlar çerçevesinde, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) gönderilen ve denenecek olan 14 projeden biri olan ‘PRANET’ deneyini Muşlu öğrenciler yaptılar. Bu sayede Muş’un adını uzayda dalgalandırdık. Muş’un adı uzayda bile geçiyor. Bugün ise yaptığımız bu model uçaklarla birlikte Muş’un adını uzaylardan haricen bir de göklerde dalgalandırmayı hedefliyoruz" dedi

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!