TROPİKAL MEYVEYE DEVLET DESTEĞİ

Güncelleme Tarihi:

TROPİKAL MEYVEYE DEVLET DESTEĞİ
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2019 10:40

Üreticiye yüksek kazanç sağlayan ürünler olarak sera üretimine giren mango, papaya gibi tropikal meyveler, son yıllarda Antalyalı çiftçinin öncelikli tercihi haline geldi.

Haberin Devamı

GAZİPAŞA’dan başlayıp, Alanya, Manavgat, Aksu, Finike, Kumluca ve Demre’ye kadar uzanan muz ve avokado üretiminden sonra pazar tezgâhına tanesi 50 TL’den çıkan mango da seralarda giderek yaygınlaşıyor. Çiftçinin ürün çeşitliliğine gitmesine imkân tanıyacak politikalara ihtiyacı gündeme getiren üretici örgütleri, yüksek gelir getiren tüm tropikal meyvelerin teşvik kapsamına alınmasını talep etti.

TROPİKAL MEYVEYE DEVLET DESTEĞİ

TARIM ÇALIŞTAYI’NA ÖNERİ SUNACAĞIZ
Mango, avokado, ejder meyvesi gibi tüm tropikal ürünlerin devlet desteğiyle önünün açılmasını isteyen Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, bu katma değeri yüksek meyvelerin üretiminin yaygınlaşmasının sektör için çok büyük önem taşıdığını vurguladı. Alp, “Bu konuyu Ankara’da 21 Kasım’da İl Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen’le birlikte katılacağımız Tarım Çalıştayı’nda gündeme getireceğiz. Tarımın mutfağından gelen insanlar olarak devlet yetkililerine bu konuda önerilerimizi sunacağız. Gösterdiğimiz çaba sayesinde belli ürünlere teşvik hakkını kazandık. Muz üretimi, teşvik kapsamına alındıktan sonra Gazipaşa’dan Demre’ye kadar uzandı. Ejder meyvesi, avokado ve papaya da yüksek fiyatla piyasada yer bulabilen, Antalya’nın her yerinde yetişebilen ürünler. Bu önemli pazarda yer almak için tüm ürünlere ayrım yapılmadan destek verilmesini istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

TROPİKAL MEYVEYE DEVLET DESTEĞİ

5 YILDA ÖNEMLİ BİR PAZAR HALİNE GELİR
Gazipaşa’da kurduğu serayla Türkiye’nin mangonun örtü altı üretimine öncülük yapan Sefa Oğuz, son dönemde Antalya’nın çeşitli ilçelerinde üretilmeye başlayan bu ürünün desteklenmesi halinde 5 yıl içinde verilmliliğin sağlanacağını ve önemli bir pazar haline geleceğini vurguladı. Türkiye’de mango üretimi henüz yaygın olmadığı için şu anda ihracata değil iç pazara yönelik satış yapıldığını belirten Oğuz, “İlk kez geçen yıl ürün aldık. Tanıtım için her yere gönderdik. Ürünlerimiz özellikle bölgede yerleşik yaşayan yabancılar tarafından çok beğenildi. Bu tatta, bu kalitede bir ürünü daha önce yemediklerini söylediler. Böylece mangoya rağbet hızla arttı. Şimdi bizden ürün alan Pazar esnafı mangoyu 50 liraya satıyor. Mango yetiştiği zaman toplanır ve 15 – 20 günlük yola dayanamaz. Bu nedenle Uzak Doğu’dan ithal edilen mangolar henüz yetişmeden toplanıyordu, böylece aroması olmuyordu. İç pazarda üreterek hem ürün çeşitliliğine katkıda bulunduk hem de sofralara yüksek kalitede bir meyve daha eklemiş olduk. Verimimiz her yıl artarak devam ediyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

DEVLET DESTEKLİ İLK MANGO YATIRIMI
Mango üretiminde kapasite artışı sağlamak için tarımsal teşvik programına yaptıkları başvurunun kabul edildiğini aktaran Oğuz, şöyle bilgi verdi: “Yaklaşık 10 dönümlük bir alanda mango üretimi yaparak kapasitemizi arttırmak için devletten teşvik istedik. Daha önce bu ürünün üretimi olmadığından başta nasıl bir prosedürle destek başvurusu yapacağımızı bilmiyorduk. Ama proje hazırlayıp üretimin detaylarıyla ilgili yetkililere bilgi verdikten sonra teşvik başvurumuz kabul edildi. Yılbaşından sonra teşvik belgemiz çıktıktan sonra yatırıma başlayacağız ve devlet destekli ilk mango serasını yaptıracağız. Bölgemizde papayadan ejder meyvesine her türlü tropikal meyve yetişiyor. Tüm bu meyvelerin bu kapsama alınması sektöre çok büyük katkı sağlar.”

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!