Güncelleme Tarihi:
ANTALYA (AA) - SİNAN ÖZMÜŞ - Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Eroğlu, çimento sektöründe kullanılan aletlerin yüzeylerinin sert alaşımlarla kaplanması sayesinde milli ekonomiye 320 milyon dolar zarar gelmesinin engellendiğini söyledi.
Prof. Dr. Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aşınmanın malzeme yüzeyindeki madde kaybı anlamına geldiğini, ana görevi hammaddeyi parçalamak ve toz haline getirmek olduğu için çimento sektöründe aşınma sorununun daha fazla görüldüğünü belirtti.
Sektörde kullanılan araç gereçlerin çabuk yıpranmasının önüne geçebilmek için yüzey kaplamasının kullanılması gerektiğine işaret eden Eroğlu, bu sayede partiküllerin aletleri çizmesinin önüne geçilerek ömürlerinin uzatılabileceğini anlattı.
Bu kayba yol açan etkenlerin başında aşındırıcı partiküller geldiğini bildiren Eroğlu, şöyle devam etti:
"Çimento sektöründe hammadde, belli boyutlarda kayaçlar şeklinde geliyor. Sizin onu öğütmeniz gerekiyor. Sert partiküllerin belli sertlikleri var. Bu nedenle yüzeydeki parçayı sürekli aşındırıyor. Dolayısıyla bu sektördeki aşınma, geriye dönüşü olmayan bir kayıp. Saç ya da demir formundaki bir parçayı tekrar eritip kullanabiliyorsunuz. Yani geri dönüşümü var fakat burada bir geri dönüşüm söz konusu değil. O nedenle kayıp büyük oluyor ve maliyet artıyor."
Eroğlu, "Çimento sektöründe kullanılan aletlerin yüzeylerinin sert alaşımlarla kaplanması sayesinde milli ekonomiye 320 milyon dolar zarar gelmesi engelleniyor. Sektörde aşınma sonucunda oluşan zarar ise 15 milyon dolar civarında" dedi.
- "Denetleme mekanizması kurulabilir"
Eroğlu, yüzey kaplamasında en çok kullanılanların demir, krom ve karbon alaşımlar olduğunu ifade ederek, "Aşınmanın daha az olmasını istiyorsanız biraz daha pahalı olmasına rağmen niyobyum içerikli alaşımlar seçebiliyorsunuz. Uygulama ortamındaki aşınma çok fazla değilse krom karbür işimizi görüyor" diye konuştu.
Yüzey kaplaması yapılan bir aletin zamanla aşınması durumunda tekrar kaplanabildiğini belirten Eroğlu, sektördeki bütün öğütücü, kırıcı ve parçalayıcı aletlerin hepsinde aşınmanın kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
Sektördeki kaybın Türkiye'nin kaybı olduğu için önlemenin herkesi görevi olduğunu ifade eden Eroğlu, "Sektörde denetleme mekanizması kurulabilir. 'Niye kaplama yapmıyorsunuz, bu milli ekonomiye zarar' denilebilir" diye konuştu.