Güncelleme Tarihi:
ADANA,(DHA)- ADANA'da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Kültürlerarası İletişim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KİM) açıldı.
Türkiye'de devlet üniversitelerinde ilk merkez konumunda olan Çukurova Üniversitesi Kültürlerarası İletişim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin açılışı için Mithat Özsan Amfisi'nde uluslararası bir konferansı da kapsayan törene Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Danışmanı Dr. Adem Çilek, Adana İl Göç İdaresi Müdürü Velican Doğru, Adana İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Çubukçu, KİM Müdürü Doç. Dr. Seyfi Özgüzel ve davetliler katıldı.
KİM Müdürü Doç. Dr. Seyfi Özgüzel, Çukurova Üniversitesi Kültürlerarası İletişim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin Türkiye'de Devlet üniversitelerinde ilk 'Merkez' konumunda olduğunu hatırlatarak başladı. Küreselleşme ile birlikte göç ve hareketliliğinin büyük bir ivmeyle arttığına dikkati çeken Doç. Dr. Özgüzel, farklı kültürlerin bir arada yaşamasını benimsemiş, özümsemiş ve bunun en doğru formülünü üretebilmiş ülkelerin, farklılıkların zenginliğini yakalamış 'en güçlü'ler safında yerini almış ülkeler olacağını vurguladı.
İletişim kavramının 21. yüzyılın parlayan yıldızı olduğuna vurgu yapan ÇÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Çubukçu ise, "Ülkelerin, toplumların, bireylerin çok rahat yüz yüze gelebildiği dünyamızda çözümler içerisinde 'iletişimin' anahtar kavram olacağı unutmalı" dedi.
Adana İl Göç İdaresi Müdürü Velican Doğru Adana'da yaşayan Sığınmacı ve Göçmenlerin uyum ve iletişim düzeylerinin artırılmasını hedeflediklerini söyledi. Adana İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari de birçok medeniyete ev sahipliği yapan Adana'ya Çukurova KİM'in büyük katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.
Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, dünyanın başarılı üniversitelerinin bünyesindeki merkezlerin uluslararası paydaşlarıyla bilimsel etkinlikler, araştırmalar yapmaları, sonuçlarını oluşturdukları platformlarla paylaşmaları ve elde edilen sonuçların uygulamaya konulmasına destek vermeleriyle o üniversitelerin dünyadaki tanınırlığını artıracağını söyledi.
2 binden fazla misafir öğrenciyi barındıran Çukurova Üniversitesi'nin sosyal, kültürel, coğrafya, ekonomik ve diğer alanlardaki farklılıkları da eklediğinde dünya ölçeğinde mikro düzeyde çok kültürlü bir toplum örneği teşkil ettiğine dikkati çeken Prof. Dr. Kibar şöyle devam etti.
"Kültürlerarası İletişim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezimiz bu çalışmalarıyla misafir öğrencilerimizin kendilerini burada eğitim gördükleri hayatlarının önemli safhasında daha huzurlu hissetmelerine ve toplumsal huzurun artmasına katkı sağlayacak. Bunun sonucu olarak bizden mezun olacak olan (misafir) gençlerimizin barış ve huzur içinde eğitim alması, burada sahip oldukları pozitif algı ve deneyim ile ülkemizi, şehrimizi ve üniversitemizi, yaşantılarını sürdürecekleri dünyanın farklı coğrafyalarında iyi anılarla temsil edeceklerini ümit etmekteyiz. Adana ile kendi kültürleri arasında farklı alanlarda köprüler kuracaktır."
Çukurova Üniversitesi Kültürlerarası İletişim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin açılış töreninden sonra 'Uluslararası Göç ve Hareketlilik: Küreselleşen Dünyada Çok Kültürlü Toplumların Çözüm Arayışı' adlı konferans gerçekleştirildi. Aynı gün, oturum başkanlıklarını Prof. Dr. Erdoğan Bada ve Prof. Dr. Kamil U. Bilgin'in yaptığı paralel sunum ve paneller yer aldı.
FOTOĞRAFLI